Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.06.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 876. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.06.13. Közélet

Keserû Sándor baróti történelem tanár: egy nemzet életét nem egy emberöltõben kell mérni, mindenkinek tennie kell a dolgát. Most vajúdik a föld, és a Kárpát-medencében szüli a jövõt.

A magyar Szent Korona eladásán is gondolkodtak

A.E.Múlt szerdán, a trianoni megemlékezések amolyan zárómomentumjaként, a baróti Gyulai Líviusz könyvtárban, Keserû Sándor történelem szakos tanár, Trianonról tartott elõadását hallgathatták meg az érdeklõdõk. A történelmi elõzmények felvázolása mellett a történész említést tett azokról a politikai, közéleti szereplõkrõl is, akiknek ügyködése közvetve, vagy közvetett módon, de hatással volt a trianoni békediktátum alakulására. Egyfajta helyzetképet is felvázolt a békekötést megelõzõ, és az azt követõ, Magyarországon és Európában uralkodó közhangulatról, de a magyarok ügyének megítélésérõl, a nemzet jelenének és jövõjének alakulásáról is szó esett.

Az elõadás a baróti EMNT társszervezésében zajlott, ahol a felszólaló Bocz Zoltán elnök örömét fejezte ki, hogy össze tudtak fogni, és meg tudták szervezni méltóképpen ezt a gyásznapot, az összetartozás eszményében és reményében. Ez alkalommal az EMNT egy könyvgyûjteményt is adományozott a városi könyvtárnak.
Keserû Sándor történelmi felvezetõjében kitért azokra a fontos történelmi eseményekre, amelyek elõsegítették az elsõ világháború kirobbanását, amelyben Magyarország szenvedte el a legnagyobb igazságtalanságot, és hozta meg a legnagyobb áldozatot, 3,5 millió magyar jut kisebbségi sorsba, és lett a világon egyedülálló ország, amely önmagával határos. Gyakorlatilag nemzetgyilkosságot akartak a nemzeten végrehajtani. Kiderült az is, hogy Trianont nemcsak Franciaországnak vagy más gyõztes európai nagyhatalmaknak köszönhetjük, hanem a Tisza István miniszterelnököt likvidáló, akkori vezetõ pocízióba kerülõ magyar politkai elitnek is. Például a bolsevik hatalom vezéreinek, Kun Béláéknak egyáltalán nem számított a Magyar Királyság területi integritása (egysége), sõt a magyar Szent Korona eladásán is gondolkodtak.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 876. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.