Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.06.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 876. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.06.13. Közélet

Eltávolíttatták a “Városháza” feliratot, kit zavart ez?!

Albert Egon Mi ez, ha nem diszkrimináció?! - tevõdik rögtön fel a kérdés a polgárban, a nem várt hír hallatán. íme nálunk is megtörtént az, ami talán sokak számára elképzelhetetlen volt, hogy Erdély legmagyarabb városában, lassan oda jutunk, hogy itézményeink falára nem írhatjuk ki anyanyelvünkön az adott intézmény nevét sem!
Bárhogy is szépítjük a dolgot, ez a bírósági döntés bizony precedenst teremthet, hiszen ma a “Városháza” feliratot támadták meg, holnap pedig ki tudja melyik közintézményünk magyar neve szúr szemet, vagy lesz zavaró, esetleg érthetetlen a más nemzetiségûek számára. Nem mintha románul nem lenne ott. De hogyan történhetnek meg ilyen dolgok, még akkor is, ha ez az ügy a városháza felirattal már nem új keletû, és látva a többi település sorsát, szinte borítékolni lehetett, hogy a mi esetünkben sem dönt másként a bíróság. Többen a kormányon lévõ RMDSZ vezetõitõl kérik számon most ezt a kudarcot is, mondván: íme hatalmon van a képviseletünk, és mégis ilyen történik. Mások a nemrégiben menesztett prefektus magyarellenes politikájának és ügyködésének eredményeként fogadják ezt a “gesztust”, elfogadják, mert tehetetlenek. Túl a felületes, és elhamarkodott ítélkezésen, azért nagyon, de nagyon elkondolkodtató, hogy egy negyed évszázados demokráciában ilyesmi még megtörténhet. Sõt, nyugodtan megkérdezhetjük mi, erdélyi magyarok, mik vagyunk ebben az országban? Adófizetõ rabszolgái a korrupt hatalomnak, amolyan kizsákmányolható, jól tejelõ naív tehenek, amelyek amolyan másodrendû polgárokként vannak számon tartva? Esetleg megtûrve?!
S ha ez elõbbi gondolatmenetben nem is, de ebben a másodrendû állampolgár fogalmában vastagon benne vannak vezetõink is. Mert miattuk is tartunk ma itt, hogy saját õsi földünkön, - a tolerancia jegyében -, maholnap nem élhetünk istenadta jogainkkal, miért?!
Ma egy felirat volt, holnap emlékmûveinkbe, sírfeliratainkba, családneveinkbe kötnek bele, és hoznak olyan törvényt, ami végképp elhallgattat. A nép pedig tûr és hallgat, hová vezet a kislépések politikája, innen nézve? De vajon mi mennyire használjuk anyanyelvünk, mennyire élünk jogainkkal a hétköznapokban? Elég végigmenni a városon, csak úgy köszönnek ránk a hangzatosabbnál hangzatosabb feliratok, aminek többsége minden, csak éppen nem magyar! Nos, akkor hogy is van ez, a szemünkbõl a gerendát mi se felejtjük! De igazságtalanságot is csak az ellen lehet elkövetni, aki általában engedi, nekünk van politikai hátterünk, képviseletünk itt is, ott is, ám ahogy telik az idõ, lassan Székelyföldön mi ismét diktatúrában élünk.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 876. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.