Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.05.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 874. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.05.30. Magazin

Páros, páratlan

A harminc éven felüli polgártársaink bizonyosan emlékezni fognak azokra a régi szép idõkre, amikor vasárnaponként csak vagy a páros rendszámú vagy a páratlan közlekedhetett az országutakon. A cél az volt, hogy minden jóravaló állampolgárnak egy cseppet, a spórolást kelljen választania.
Egyúttal, természetesen, az állam nyert az ilyen intézkedésekkel, mert a nem megfelelõen mûködtetett kõolaj kitermelés és feldolgozás korszerûtlensége eképpen eltussolódott, ugyanis, minden autós a külföldi tartozások törlesztésére dobta a vizes lepedõt,- hogy régi székely kifejezéssel cifrázzuk az írásunkat.
Nem volt az államnak pénze, hogy elég üzemanyagot importáljon. A hazai kitermelés és feldolgozás nem tudta fedezni a fogyasztást. Pedig akkor hol álltunk még a mai gépjármû állománytól. Egyharmada, ha volt akkoriban a mainak.
Történt akkoriban, hogy barátok, jó komák öszszetársultak, fõleg nyáron, hogy tudjanak elmenni kirándulni, csak ide a közelbe, minden vasárnap. Egyik vasárnap az egyikkel, a másikon a másik autóval.
Akkor ugyanis, még nem vala ilyen szabad világ, hogy szombati nap nem kell dolgozni. Nekünk, legtöbbünknek, a kommunista világban, legtöbbször vasárnap is dolgozni kellett. Nem számított, hogy a vasárnapi munkának inkább több volt a negatív, mint a pozitív eredménye, de a felsõbb parancsot be kellett tartani.
Térjünk vissza a páros, páratlanra. A barátoknak egymást nagyon kellett respektálniuk, mert mihelyt az egyik nem tartotta be az egyezséget, kitört a háború. Ugyanis, ha az én kocsimmal mentünk valahova e hét végén, akkor a tieddel viszont kell menjünk a jövõ hét végén. Voltak nézeteltérések, mert nem lehet folytonosan ilyen programot beállítani, s fõleg betartani.
Nem ártana bizony most fõleg, egyféle páros, páratlant beállítani, mert annyi az autó itt Barót között is sokszor, hogy gyalogosan is nehéz közlekedni a sok parkoló, meg a furikázó autók miatt. Nagy a porverés, ilyent Baróton még gyermekkoromban sem láttam, pedig jó párszor megfordultam Baróton, akkori mezõvárosban. De most az autók bejegyzési számai sem úgy vannak szerkesztve, mint régen. Akkor volt például: 1-CV-XXXX, ezek az utóbbiak mind arabszámjegyek, amelyiknek a vége volt páros vagy páratlan. Eszerint húzták meg a vonalat, szabad menni vagy nem a soros vasárnapon.
Idézzünk fel egy pár érdekes történetet a páros-páratlan idõkbõl, hátha derülhetünk rajtuk.
Két jó barát úgy egyezett, hogy minden hétvégén megy valamelyikük valahova, akár a másik nélkül is, ha annak egyéb dolgai akadnának az illetõ hétvégére. Jön az egyik haver, hogy drága barátom, tudom, neked most hétvégére egyéb dolgod van, de engedd meg, hadd menjek én a kocsiddal kirándulni, mert az enyémmel ma nem szabad.
Jól van barátom, menj csak, de ügyelj nagyon a kocsira, mert nagy pénz van belefektetve. Tizenöt bikaborjat adtam ezért az autóért, sok munkánk van beleölve. Elfurikázik a jó barát, szerencsésen túlesnek a kiráduláson. A kocsi ép, egészséges. Nem úgy a kiráduló baráté, amely a következõ hét közepe táján "beadta a kulcsot". Be kellett vigyék valamelyik javítóba, komolyabb mûszaki hiba miatt.
Tehát, a következõ hét végén a kocsikölcsönzõ jó barát nem volt mivel elutazzon. Meg is mondta a véleményét: barátom, ez most úgy mutat, mintha neked két kocsid lenne, nekem pedig egy sem. Nem jó ez a kollaboráció. Egyebet kell kitalálni. Egy másik esetben két szomszéd kötött egyezséget.
El is ment az egyik szomszéd a másikéval hétvégén Brassóba bevásárolni.
Nem járt szerencsével, mert a parkolóban megüttették az autót, ami Dacia vala, s be kellett vontassák a javítóba. A szomszéd családostul vonattal kellett hazajöjjön, s még az autójavítást is õ kellett állja. S még el kellett hallgassa a szomszédasszony nyelvelését, amint szidta az urát: hogy tudád odaadni a drága autót ilyen kezdõ vezetõ embernek. Nem fogta fel, hogy jelen esetben nem volt hibás az autót kölcsönvevõ ember.
Gondolják csak meg, uraim és hölgyeim: legtöbbször kölcsönkért dolgokkal szokott megtörténni valami nemkívánatos dolog. Gondoljuk meg jól, mit adunk és mit kérünk kölcsön.Egyed Béla, gépészmérnök
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 874. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.