Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.05.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 874. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.05.30. Művelődés

Az elmúlt években tapasztaltam, hogy nagyon sok villám-hír röppent fel a gyermekeink által elért kiváló eredményekrõl, sikerekrõl. Nagyon örulök neki. A legtöbb alkalommal azonban nem történik említés a vezetõ vagy irányító pedagógusokról. Ezt én hiányolom. Az a véleményem, hogy a közösen elért eredmények gyümölcsét is közösen kell élvezni.
Évekkel ezelõtt meghívtak egy halászatra. Gyönyörû hegyi folyó és táj volt, de nem láttam egyetlen halat sem. Aztán a vezetõm felvetetett velem egy polaroid napszemüveget. Az elém táruló látvány hirtelen megváltozott. Keresztül láttam a vizen, és megpillantottam a halakat, mépedig tömegével. A halak persze mindvégig ott voltak, de amíg fel nem tettem a szemüveget, rejtve maradtak elõttem. Ez a szemüveg-történet azóta az oktatás és nevelés fontosságának a példázata lett számomra.
Elõfordul, hogy napjaink egzisztenciális gondoktól terhes világában, a rohanásban, a haszontalan információk zajában, nem marad elég idõ elgondolkodni a következõ generáció iránti felelõsségünkrõl.
A gyermekeinknek, a rájuk váró kihívások minél eredményesebb teljesítése érdekében, a legjobb minõségû oktatásban kell részesülniük. E folyamatban felelõsség hárul a szülõre, a diákra, a pedagógusokra és a társadalomra egyaránt. A szülõ megteremti a feltételeket, és hangsúlyozza a felkészülésre fordított munka fontosságát. A diák lehetõségei szerint és érdeklõdésének függvényében tanul, a pedagógus pedig az a személy, aki összehangolja ezt a nagyon bonyolult folyamatot. A helyes és jó választások felé irányítani a diákot, ez a pedagógusi munka szépsége és kihívása, hisz mindanynyian, ismeretekkel rendelkezõ, érzõ de bátor fiatalokat szeretnénk nevelni. A sikeres neveléshez és oktatáshoz kölcsönös bizalomra van szükség, diák, tanár és szülõ közt. Közös gondolkodásra, tervezésre és cselekvésre van szükségünk, mert ez a törõdés az, ami a leghatékonyabban erõsíti az emberek közti bizalmat.
Mindannyian látjuk, hogy szükség van a nevelés és oktatás visszahelyezésére a közösségi élet középpontjába. Ma már nyilvánvaló, húsz év légvár építés után, hogy a kemény és kitartó tanulás és munka a boldogulás egyetlen fenntartható útja. Segíteni kell tehát minden fiatalnak megtalálni, a számára legmegfelelõbb, legszimpatikusabb feladatot és fel is kell készíteni annak elvégzésére. Én úgy gondolom, ez óriási felelõsség és nagy kihívás. A társadalom és mi szülõk feltétlenül támogatói kell legyünk a pedagógusi munkának, ugyanis világos, hogy elsõsorban gyermekeink és mi szülõk vagyunk az eredmény haszonélvezõi.
Ezért úgy gondoltuk, hogy szükség van egy ösztönzõ, a tanárok oktató és nevelõ munkáját támogató, a kölcsönös bizalmat erõsítõ díj létrehozására. Olyan elismerésre gondoltunk, amely figyelembe veszi az elért szakmai eredményeket, de ugyanakkor a diákok, valamint a szülõk és közösség véleményét is.
Az Év pedagógusa díj minden évben a legeredményesebb tanárnak odaítélt elismerés. A baróti iskolában mûködõ, Baróti Szabó Dávid Alapítvány, a megfelelõ szervezési forma és lehetõség ezen elismerés odaítélésére, mivel évrõl-évre ez az alapítvány jutalmazza a végzõs évfolyam legjobb tanulmányi eredményét elérõ diákját is. Az "Év Pedagógusa" díj odaítélésérõl az alapítvány kuratóriuma, a felajánlást tevõ személyek meghallgatása alapján dönt. A díj elismerõ oklevél mellett 500 Euro pénzbeli jutalmat tartalmaz. Az összeg felajánlasa az erdõvidéki civil társadalom részérõl történik. Ebben az évben az "Év pedagógusa" díj értékének adományozói: Dr. Ágoston István, családorvos, ifj. Simon Attila, vállalkozó.
Anne Frank szavai legyenek e díj üzenete:
"Milyen csodálatos, hogy mindannyian, egyetlen pillanatnyi halogatás nélkül, nekiláthatunk megjavítani a világot... "
dr. Ágoston István,Barót, 2014. június<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 874. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.