Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.05.23.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 873. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.05.23. Magazin

Kitartás és leleményesség kell

Közöttünk élnek, ismert, vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. A baróti Weithaler Walter különleges szakmát választott magának. Szerinte itt, Erdõvidéken lehet érvényesülni, ha az ember megfontoltan választ szakmát. Ezt bizonyítja saját története is.


- Foglalkozásod szerint halgazdálkodási szakmérnök vagy. Ez egy elég különleges szakma, hogy választottad ezt?


- Természetbarát vagyok, ebbõl kifolyólag horgászni is szeretek. Kilencedikes koromban hallottam róla, hogy van egy ilyen szak az egyetemeken, és akkor körvonalazódott, hogy Kolozsvárra fogok menni. Négy évet elvégeztem a Kolozsvári Állatorvosi és Agrártudományi Egyetem halgazdálkodási szakán, aztán 2009-ben fogant meg bennem, hogy szakmán belül is mivel akarok foglalkozni, konkrétan a halszaporítás felével, ami az egyik legkényesebb dolog a halgazdálkodásban. Több-kevesebb siker, kudarc ért, de a negatívumot is pozitívumnak kell végülis elkönyvelni, mert abból tanul az ember. Legtöbb segítséget a különbözõ tógazdaságok tulajdonosai, farm fõnökei adtak, egyik legfontosabb ilyen, a szentpáli tógazdálkodás.


- Ezen a hobbi-foglalkozáson kívül munkahelyed is van?


- Igen, 2013 óta dolgozom a Román Vízügynél állami alkalmazottként, és emellett, hobbimból kifolyólag foglalkozom a halszaporítással, ez szezonális dolog, általában egy évben négy hónapot vesz fel. Azon kívül besegítek Szentpálon, különbözõ tógazdasági halászatoknak.


- A legfiatalabb tanácsos vagy Baróton. A fiatalság képviselõjeként hogy látod a korosztályod helyzetét?


- Ezen a téren nekem az a véleményem, hogy persze kell szerencse is ahhoz, hogy az ember rátaláljon arra, hogy mivel is akar foglalkozni, milyen szakterületet választ, én nem azt mondom, hogy feltétlen el kell menni egyetemet végezni, de jó, ha az ember elmegy, körülnéz, tapasztal, és akkor bele kell vágni. Lehetõség van minden fiatal számára Erdõvidéken is, csak kicsit el kell járni, én úgy látom legalábbis. Fontos, hogy szakemberek legyenek Erdõvidéken. Személyes véleményem az egyetemmel kapcsolatosan, hogy most már divattá vált, komolyabb szándék nélkül mennek egyetemre sokan, nem tudják, mivel szeretnének foglalkozni, majd lesz valahogy alapon eltelik az a négy év, s akkor szakmát sem tudnak, és végzettség sincs olyan, amellyel valamihez kezdhetne itthon. De ha céltudatosan választ, és azt mondja, én ezzel akarok foglalkozni, megszerzi azt a diplomát, gyakorlati felkészültség ettõl nem lesz, de mindig akad valaki, aki segít a szakmában felfejlõdni, s akkor haza lehet jönni, és itthon nekikezdeni egy saját vállalkozásnak. Zéróból el lehet indulni.


- Itthon te nulláról kezdted a halszaporítást, mindent saját magad alakítottál ki.


- Minden, fõleg termeléssel foglalkozó vállalkozáshoz felszerelések kellenek, be kell fektetni. Mivel a halszaporításhoz is felszerelések kellenek, az inkubátortól a lárvatartókig, vízmedencékig, ezeket mind improvizálni kellett. Olyan anyagokat használtam fel, amit más fûtéstechnikához használ, vagy inkubátorhoz pl. egy öt literes pillepalackot használok, tehát olyan dolgok, hogy kicsit kell gondolkodjon az ember, hogy minél olcsóbban megússza. Én úgy látom, vannak lehetõségek nulláról kezdeni, csak kicsi kitartás, leleményesség kell. Persze minden segítséget el kell fogadni, sõt, kell menni, valakinek az agyára kell menni, hogy ez hogy van, hogy kell csinálni. Hat évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy azt mondhassam, sikeres évet zártam, kell kitartás mindenképp, a sikertelen próbálkozásokat nem kudarcként kell elkönyvelni.


- Miért szereted itthon, mi hozott haza?


- Én igazából egy évet húztam le Kolozsváron mint átlag egyetemista, már másodévtõl elkezdtem itthon a munkáimat, és akkor már nem engedtem, hogy otthonommá váljon Kolozsvár. Amúgy meg nem mondom, hogy lokálpatrióta vagyok, de Erdõvidékben látok lehetõséget, és elõbb utóbb, ahogy látom, csak haza fognak jönni az emberek, ha nem huszonéves korban, de harmincasban igen, elég sok ilyen visszajelzés van. Aki itthon meg tudja alapozni a jövõjét, az szerintem nincs amiért elmenjen. Én mindenképp azt tanácsolom a fiataloknak, hogy elõször is egy pályát kell választani, és nem kell elsietni, hirtelen választani.


- Mit próbálsz te a tanácsban képviselni, mit szeretnél elérni a fiatalok számára?


- Én mindenképp azt szeretném még ebben a mandátumban elérni, hogy egy fórumszerûség induljon el, ami arra vezeti a fiatalokat, hogy itthon valamit kezdjenek a jövõjükkel, és amennyiben lehet, saját vállalkozást indítsanak el maguknak, és azt mindenképp támogatom, hogy valami természetközeli dologgal foglalkozzanak. Nem feltétlenül egy szolgáltatásra gondolok, hanem inkább valami termelõegységre. Nem tudom pontosan milyen formában, de havonta, kéthavonta egyszer össze lehessen ülni fiatalokkal egy találkozóra, és ennek legyen egy hagyománya. Ha ez a dolog mûködik majd, azt szeretném, hogy az érdeklõdõ fiataloknak lenne egy segítsége, mentora, aki eligazítja egy vállalkozás elindításában, szakma kitanulásában. Ezt szeretném összehozni ebben a mandátumban. Egy kisebb irodát is el tudnék képzelni Erdõvidék szinten, vállalkozni vágyó fiataloknak tanácsadó irodát. Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 873. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.