Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.05.23.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 873. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.05.23. Magazin

Dali Csongor, bár 13 éve tiszta, de átélvén a poklot, egy dolgot tud: ha te magad nem akarsz lábra állni, akkor jöhet bárki, menthetetlen vagy.

Mindig te döntesz - és ez a legfontosabb!

A.E.Nem egészen egy hét alatt, két olyan drogokkal kapcsolatos elõadást is hallgathatott az erre fogékony baróti közönség, amely a maga nemében egyedülállónak és megismételhetetlennek mondható környékünkön. Egy megyeszékhelyi volt drogfüggõ, és egy magyarországi nyugalmazott rendõr-alezredes beszélt megélt, átélt tapasztalatairól. Dali Csongor a kezdetektõl a rehabilitáción át, egészen a jelen életéig vázolta fel azokat az állapotokat, amin egy drogos, vagy egy 13 éve tiszta volt drogfüggõ keresztül megy. Saját tanulságos élettapasztalatait osztva meg a jelenlévõkkel, sajátos és egyben elgondolkodtató, pokoli világot mutatva meg a maga nyers valóságában, mélységeivel és magasságával egyetemben. Kurdics Mihály pedig több évtizedes keserû tapasztalatát osztotta meg, elmondván, hogy a 11-24 éves korosztály mekkora veszélynek van kitéve a kábítószerezés, a rászokás terén. Valós problémával állunk szemben még akkor is, ha sokan a környezetünkben szeretnék szõnyeg alá seperni ezt a problémát.
A két elõadásban sok közös és eltérõ gondolat, vélemény volt fellelhetõ, mégis talán a legfontosabb mondanivaló mindkettõjüknél ugyanaz volt: az egyén döntése, és az, hogy a kábítószer pokla közvetlen környezetünkben van, közelebb van, mint hinnénk.

A HÁRIT és a baróti EDISZ által szervezett közéleti kávéház vendége Dali Csongor, egy Drogos élete címû elõadásában rávilágított az ember gyengéjére, félelmeire, függõség okozta testi és lelki traumákra. Arra, hogy ha egyszer elkezdesz drogozni, milyen mélységekbe süllyedhet az ember, ahonnan sajnos legtöbbször nincs kiút. Neki sikerült megmenekülni, és sikerült megváltoztatnia szomorú sorsát, õ bebizonyította, hogy aki ahogyan született, úgy is hal meg. Példája jól tükrözi, hogy akarattal honnan hová juthat az ember, pedig amikor 13 évesen elkezdett inni, lázadni, akkor senki sem jósolt volna ilyen életet neki, úgy vették, elkallódott. Nagyapja infarktusát követõen, amikor egy picit kezdte volna összeszedni magát, elszakadt valami benne, és 15 évesen elkezdett füvezni, onnan a lejtõn nem volt megállás, drogfüggõ lett. Az elkövetkezõ évek az életébõl két dolog körül forogtak: anyag, pia, cigi és pénz szerzés az anyagra. Egy véletlen szerencsének köszönheti azt, hogy ma még itt lehet az élõk sorában, egy méteres “anyag” csík felszívása után, egy lány mentette meg az életét, és akkor eldöntötte, leáll.
Dali ebben a történetben világított rá a romániai rendszer gyengeségére, ami a drogelvonókat illeti, öt napig ült otthon egy bedeszkázott szobában, 16 gramm cukorral és 70 liter vízzel. Amikor az édesanyja öt nap múlva ajtót nyitott, a haját markoslag tépõ, tetõtõl talpig merõ eleven seb és vértõl pirosló õrültet látott. A pszichiátriai kezelés segített neki, kigyógyúlt, orvosnõje elmondta, a több mint négy évtizedes praxisa során õ volt a legnehezebb, és egyben a leggyümölcsözõbb esete. Dali pszichológiai egyetemet végzett, és tervei vannak az életben. Leküzdötte a drogot, õ egy élõ bizonyíték arra, hogy ember miért ne próbálja ki a kábítószert, miért ne engedjen a divat és a társaság igényének.

Kurdics Mihály nyugalmazott magyarországi rendõr-alezredes több évtizedes tapasztalattal a háta mögött a drog valós veszélyeire figyelmeztet.

“NE SZÚRJATOK, SZERESSETEK!’

Az 1984 óta drogos ügyekkel, drogokkal és megelõzéssel foglalkozó Kurdics Mihálynak sem voltak illúziói a drogokkal kapcsolatosan, és annak következményeivel sem. Tisztán és világosan megmondta, a drog és a terejsztõ az nem a barátod, az csak a pénzedet akarja, a további sorsod nem érdekli. A drog egyre inkább teret hódít, és már a legkisebb korosztályokat is fenyegeti, a szülõk pedig látszólag tehetetlenek. Az egykori rendõr szerint minden az idõbeni megelõzésen múlik, azon, hogy a szûlõ felismeri-e a gyerekén a jeleket, vagy hogy a gyerek képes-e ellentmondani a kísértésnek: “Nem lehet divat a halál! A kábítószer itt van testközelben, ez nem mások gondja, hanem a miénk ” - figyelmeztetett.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 873. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.