Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.05.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 872. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.05.16. Magazin

Kankóskert, Valál, Dobó és Kuvaszó - Erdõfüle és környéke

Honismereti túrasorozatunk májusi túrájának gyalogos része Erdõfüle központjában, a Boda udvarház szemrevételezésével indult. Jólesõ látvány, az erdõvidéki épített örökség iránt aggódók számára, hogy a kúria oldaláról eltûntek a repedések, hogy új tetõzet védi az ódon falakat. Dicséret érte Bardoc község vezetõjének, önkormányzatának és reméljük, hogy a példa ragadós lesz Erdõvidéken, és Nagybaconban is, Nagyajtán is, Bölönben is sikerrel lépnek majd elõre hasonló értékmentõ ügyekben.
Huszonhat tagú kis csapatunk, Lõrincz Sándor túravezetõ irányításával, a Fosztó utcán indult neki a Fok-tetõ felé vezetõ szekérútnak, ahonnan szûk egy órás gyaloglás után értünk ki a bódító illatú, nárciszokkal ékesített Kankóskertbe. A kert szolgálatos õre, Gyuri bátyánk már ismerõsként üdvözölte évente visszatérõ túrázóinkat és lelkesen mesélte, hogy az idén egy kicsit hamarabb nyíltak a nárciszok, de még egy-két hétig így is eltart a virágzás ideje. Az elmaradhatatlan fotózásokat követõen ismét Erdõfüle irányába indultunk, magunk mögött hagyva azt, a háromtagú, budapesti természetfilmesekbõl álló kis csapatot (filmdzsungel.hu), akik az elmúlt hét folyamán a Vargyas-szorosban készítettek egy átfogóbb természetfilmhez felvételeket és most csak nárcisznézõnek csatlakoztak hozzánk e sorok írójának bíztatására. A Gájcsere völgyén beereszkedve, az egykori erdõfülei hámor irodaépülete mellett elhaladva, majd a Bogarazón kiballagva jutottunk el a Cseresznyénes erdejéig, ahol a kérésünkre velünk tartó Kádár Tibor-Sándor erdészmérnök apró részletességgel mutatta be az erdõvidéki erdõk itt élõ fáit, cserjéit. Utunk a valáli Buzgó forrás felkeresésével folytatódott, majd onnan az egykori Dobó falu kápolna-, illetve templomromját kerestük fel. Késõ délutánra érkeztük meg a hódrágta fákkal övezett Kormos völgyi Kuvaszó övezetbe, ahol a Bardoc Községi Napok rendezvényeinek keretében épp a községbeli néptáncsoportok elõadásai következtek. Az idõközben felére apadt létszámú csapatunk a baróti Transylmánia etno-rock együttes koncertjével búcsúzott ötvenegyedik túránk helyszínétõl.
Honismereti túráink sora a továbbiakban is folytatódik, kirándulásaink alkalmával szeretettel várjuk minden újabb érdeklõdõ csatlakozását. Ötvenkettedik, június 21-i kirándulásunk alkalmával újra Felsõrákos környékére, a Persány-Rika hegységbe látogatunk. Túrasorozatunkról további részletek, fényképek a www.erdovidek.weebly.com honlapon találhatóak.
Demeter Zoltán
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 872. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.