Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.05.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 872. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.05.16. Magazin

Jó lenne a sok élményt leírni, továbbadni

Közöttünk élnek, ismert, vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet.
A nagyajtai Barabás Mihály nyugalmazott pedagógus, iskolaigazgató a tanítás mellett szívesen vállal közösségi munkát, érdeklõdési köre a népmûvészettõl a növény- és állatvilágig mindenre kiterjed. Pedagógusi pályájáról, illetve szabadidõs tevékenységeirõl kérdeztük.


- Miért lépett a tanári pályára?


- Erdõvidék egyik legkisebb falucskájában születtem, Miklósváron. Ott gyermekeskedtem, ott dõlt el az, hogy mit szántak szüleim, egykori tanítóm és Pénzes László plebános úr nekem. Akkor hét osztályt jártak, az I-IV.-et Miklósváron jártam, és az V-VII-et a köpeci iskolában, Nagy István igazgató idejében. Ahogy a szülõk szoktak, édesanyám is elment a tanítónõhöz, és tanácsot kért, hogy hova lehetne ezt a gyermeket adni. Így döntöttek, hogy hadd menjek a székelyudvarhelyi tanítóképzõbe. Hat éves tanítóképzõt végeztem a székelyudvarhelyi, akkor még Józsa Béla, ma már Református Kollégiumban.


- Hány évet tanított?


- 46 évet tanítottam, és második éve nyugdíjasként, óraadó tanárként magyar nyelvet és irodalmat tanítok Középajtán. A tanítóképzõ elvégzése után másfél év katonaság következett, majd a Marosvásárhelyi Tanárképzõ Fõiskolán román-magyar szakot tanultam. 1972 február 15-ig Középajtán dolgoztam, amikor a nagyajtai, akkori igazgató áthelyezését kérte Sepsiszentgyörgyre, és akkor a helyi vezetõség engem szemelt ki arra, hogy rám testálják az igazgatói funkciót. Összesen 32 és fél évig voltam iskolaigazgató. Két éve mentem nyugdíjba feleségemmel együtt, azóta sem szakadtunk el az iskolától, a településtõl, kiváló viszonyunk van volt kollégákkal, valamennyi vallás felekezetével, ott segítettem, segítek, ahol kell, és szívesen teszem.


- Tanári, tanítói feladatai mellett számos egyébbel foglalkozik, többek között a kertészkedéssel.


- A falun élõ ember nem teheti hátra a kezét, és hála Istennek, sokmindent megtanultam otthon a családnál, mert szüleim félig földmûvesek, gazdálkodó emberek voltak, édesapám vasutas volt. Én már kisgyermekként velük jártam a mezõre, õsszel, délutánonként etettük a teheneket, a falusi élet sokmindenre megtanított már akkor. Az érdeklõdésem a növények iránt már régi keletû, Székelyudvarhelyen gyakorlatokat végeztünk a parkban, és kiváló szakirányítóink voltak. Miután megvásároltuk házunkat, biztató is volt, hogy kertészkedjünk, lassan-lassan megtermeltük a család szükségletére a zöldségeket, a virágokat. Fiatalabb korunkban zöldséget termesztettünk. Szívesen dolgoztunk vele, bizony szabadidõnkben piacra is jártunk, és ez kiegészítette a család bevételét tagadhatatlanul. Most már kimondottan virágtermesztéssel foglalkozunk, krizantémokkal, de ha megkérnek, alkalmi csokrokat is készítünk saját virágainkból, télen dolgozunk száraz virágból is. Csodálatos feleségem van, aki hasonlóképpen szereti a virágokat, a zöldségest. Lehetõség nyílott arra, hogy elvégezzem a Budapesti Corvinus egyetem Nyárádszeredai kihelyezett tagozatán a kertészmérnöki szakot, négy évig nem kis erõfeszítéssel, de sikeresen végeztük el, ennek kapcsán megszületett egy nagyon szép munka, Növényi ornamentika Erdõvidék népi mûvészetében, kiegészítettem ezt a munkát még nagyon sok Erdõvidékre vonatkozó adattal, fotóanyaggal, és hogy ha a kiadáshoz szükséges alapok összekerülnek, akkor még lesz belõle valami.


- Gyerekei követték a szülõk pedagógusi pályáját?


- Három gyerekünk van, a nagyobbik fiúnk, Barabás Mihály Attila a polgármesteri hivatalnál dolgozik, a kisebbik fiúnk Barabás Lóránd Budapesten sebész szakorvos, és lányunk, Andrea most szakosodik Marosvásárhelyen, elvégezte az orvosit, és orr-füll gégész, nyak- fejsebészetet tanul.


- Természetet tisztelõ, szeretõ emberként az állatvilág is nagyon érdekli


- Úgy, ahogy a természetben élõ ember odafigyel a növényekre, a környezetre, az állatvilág is nagyon érdekel, nálunk gyakoriak a kisállatok. Az udvar közepében fülesbaglyok teleltek. Több száz fotót készítettem errõl, most várjuk az újabb költést a fülesbagoly családtól. Évente négy-öt madárfészek van, rozsdafarkú, cinkefészek, állandó látogatóink a nagyobb madarak is. Méhészkedtem is hosszú éveken keresztül, most nem foglalkozok ezzel, de valószínû, hogy majd fogok újból.


- Azt mondják, nyugdíjas korban elõkerülnek azok a munkák, melyekre addig nem volt idõ.


- Hát van eltéve munka, amit jó lenne kiadni idõvel, tudnillik amikor egyes fokozati dolgozatomat készítettem, mellékeltem egy jelentõsebb tájszótárt is a dolgozatomhoz, melynek címe a Helyi nyelvjárás és az anyanyelv viszonya az iskolai magyar nyelv tanításában. Ez egy gazdag szótári anyag erdõvidéki szójárásokkal, és több anyag van még lapokon is. Aztán ott van a Növényi ornamentika Erdõvidék népmûvészetében, ez egy olyan anyag, melyre visszanézve, jókor, jó helyen fotóztam, mert most már sokminden nem úgy áll, ahogy akkor. Egyébként ezért a munkáért a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség Apácai díjjal tüntetett ki 2008-ban. Másik tanulmányom A falusi turizmus rügyfakadása Nagyajtán, interjúkra alpozott írásom. Ezek kiadásra váró anyagok, és lehet, hogy idõvel lesz valami belõlük. Az ember fokozatosan kevesebbet vállal, mint fiatalabb korában, azonban jó lenne azt az élményanyagot, ami az emberben van, leírni, továbbadni. Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 872. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.