Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.05.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 872. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.05.16. Magazin

Ott kell lennünk, ahol rólunk döntenek

A képviselõház mûvelõdési bizottságában azt a törvénytervezetet vitatták, mely azt írja elõ, hogy az állami kitüntetéseket lehessen visszavonni, amennyiben a tulajdonos az egységes nemzetállam, illetve az állam hivatalos nyelve ellen szól vagy cselekszik. A törvény célja nyilvánvalóan az, hogy megalapozza a Tõkés László kitüntetésének visszavonását, de ugyanakkor bárki ellen alkalmazható lenne, aki azért cselekszik vagy annak érdekében nyilatkozik, hogy a Románia egységes nemzetállam volta megszûnjön, illetve hogy az állam hivatalos nyelve mellett más nyelvek is ilyen jogállást kaphassanak.
A törvénytervezetet ez év januárjában a még szociál-demokrata-liberális kormány pozitívan véleményezte.
Az RMDSZ részérõl Márton Árpád képviselõ szólt hozzá az általános vitában. Elmondta, hogy nem ért egyet azzal, hogy valakinek visszavonják a megérdemelt kitüntetését politikai vagy más, a kitüntetés jellegével semmi kapcsolatban nem lévõ okokból. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a pozitív véleményezés egy korábbi kormány álláspontját tükrözi, és lévén, hogy átalakult a kormány összetétele, kérjenek új véleményt. A bizottságban végülis valamennyi hozzászóló arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem helyes valakitõl visszavonni a kitüntetését más okokra hivatkozva, mint amiért kapta.
Márton Árpád azon javaslatát, hogy új álláspontot kérjen a bizottság a kormánytól, egyhangúan megszavazták. Az ilyen esetek igazolják azt, hogy miért kell a magyarság képviselõinek jelen lenniük ott, ahol róluk születik döntés, mindegy, hogy az önkormányzat, az ország kormánya, parlamentje vagy éppen az Európa Parlament.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 872. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.