Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.05.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 872. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.05.16. Magazin

Pista bácsi mesél

Sokszor az ember saját magán is észleli, hogy szeretne sokmindent elmondani valakinek, de nincs, aki meghallgassa. Találkozik valakivel az utcán, annak próbálja a sok mondanivalóját elmondani, s mihelyt észreveszi, hogy a másik oda se figyel, nagy duzzogva búcsúzkodik, és megy tovább. S hogy már senkit sem érdekel semmi, már nincs kivel beszélni, pedig a minap is egy nõ azért került a sûrgõsségre, mert nem tudta magát kibeszélni itt a kedves szülõföldön. Benne akadt a szó, az orvos segített, mondván, beszéljen asszonyom, akár reggelig, félbe se hagyja, mikor visszajövök, megnézzük, elmúlott-e a baja.
Én Pista bácsival Brassóban hasonlóképpen jártam. Ismerõs volt édesanyámnak a régi feketézési idõbõl. Errõl majd külön fogok írni. Elsõ éves egyetemista voltam.
Berendezkedés, édesanyám elkísért, legalább tudja, hol is van a fia. Elvezetett Pista bácsiékhoz is, legyen legalább Brassóban a rokonaimon kívül más ismerõsöm is.
Pista bácsi addig nem ismert engem. Édesapám már rég elhunyt. Õt jól ismerte, s utána engem is Dánielnek hívott, Danikának becézve. Mondtam, István bácsi, engem Bélának hívnak. Nem baj, Danika fiam, majd idõvel mindent megszokik az ember. Elém tetetett két kiló szõlõt, mondván, te csak egyed a szõlõt, és hallgassad azt, amit én mesélek neked. El is kezdte az öregúr, aki jó mesélõ tehetséggel volt megáldva. Ettem én a szõlõt, igeneltem közben. Itt egy történet Pista bácsi elbeszéléseibõl.
Fiam, Danika, hallgass meg engem. Valamikor egy gazdag embernek voltam az autóvezetõje. Mert tudd meg azt, hogy én már autóvezetõ voltam akkor, amikor a bodosiak még csak valahányan láttak autót. Bólogattam, hogy mindent hiszek, csak mondja tovább.
Az úrral elmentünk Brassóba, a Korona nevû vendéglõbe, ami köztudottan, országos szinten is az egyik legkitûnõbb. Az úr ment a hölgyeit felkeresni, de nem felejtett el a szolgájáról gondoskodni: Nesze, Pistu, vedd el ezt a pénzt, menj te is a nõkkel, vigadozzál reggelig.
Holnap délben öt órakor megyünk haza Bodosba. Arra rendben legyél. Hát fiam, én mindent megfogadtam az úrnak, pénz volt elég, s ha pénz van, minden van. Olyan nõk voltak, fiam Dani, hogy a lélegzetem most is eláll, ha rájuk gondolok.
Ment is a vigadozás, mondta Pista bácsi, hogy az Úrnak volt pénze elég, mert még a kesztyûtartóban is hányódott a pénz. Késõbb azonban kiderült, hogy az illetõ úr nagyon bõkezûen bánt mindennel, s a végén igen szerényen távozott az élõk sorából.
A második világháború vége felé történt a következõ eset. Fent említett Pista bátyám a csapatokkal hazakerült Barótra. Egy orosz katonától megvett valami cserebere révén egy akkordeont. Azzal neki Nagyerdõnek, s haza Bodosba. Ott a központban, a bolt lépcsõjére letelepedve, elkezdett zenélni, ahogy õ tudott.
De jött a nép, mert észrevették a háborúviselt katona érkezését. Azt nem tudta senki, hogy Pista bátyám fogságba esett, de nagy ravaszul elszökött az oroszoktól. Nem is volt akkor könnyû a sok kérdésre felelni, a háborúban odaveszett bajtársakról beszámolni. Azért, legtöbb esetben nem mondta meg, habár tudta, hogy ez s ez a legény elesett a harcban. Inkább azt mondta, hogy értesülése szerint fogságba esett. Hadd bizakodjanak a fiuk hazatértében a búsuló szülõk. Az idõ aztán mindent megold. Azért mondta nekem István bácsi akkor: Danika fiam, neked most elmondom, hogy könnyebbüljön a lelkem.
A fenti elmesélés az 1970-es években történt. A mesélõ tehetségû Pista bácsi már rég örök álmát alussza valamelyik brassói temetõben.
Egyed Béla gépészmérnök
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 872. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.