Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.05.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 872. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.05.16. Művelődés

Az ember és az iskola szétválaszthatatlan

Farkas Boglárka, XI. osztályos tanuló, Weöres Sándor mûvet adott elõ.

A.E.Neves, és nagymúltú erdélyi iskolák részvételével, (14 iskola) és komoly szakmai zsûri jelenlétében zajlott múlt hétvégén a Baróti Szabó Dávid Technikai Líceum szervezésében a XIV. Hermészkedõ, Mûértelmezõ Vetélkedõ. Az idei Hermészkedõ három napból állt, tematikája Örkény István író, valamint Weöres Sándor költõ köré csoportosult.

A pénteken tartott nyitóünnepségen a jelenlévõket elsõként az egyik szervezõ, Kékesi-Keresztes Lujza magyar szakos tanárnõ köszöntötte. Az elõzményeket ismertetve elmondta, az elõzõ évekhez képest az iskola vezetõsége és tanári kara nagyon pozitívan állt a dologhoz, és a szervezés jó és vidám hangulatban zajlott.
Dimény János, a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum igazgatója elmondta, nagy megtiszteltetés, és öröm számára az, hogy ezt az országos szinten is jegyzett, rangos vetélkedõt, egy év kihagyás után idén sikerült újra Baróton megszervezniük. Az igazgató Apáczai Csere János kijelentésével nyomatékosította a jelenben, az iskola, az oktatás fontosságát: “Az iskolára olyan nagy szükség van, és olyan nagy a haszon, ami ebbõl származik, hogy vaknak, sõt érzéketlennek kell lennie annak, aki ezt fel nem fogja, be nem látja.” - utalva ezzel a dûbörgõ, de mégis egy helyben álló romániai oktatási reformra. A jelenlevõ diákoknak pedig azt üzente, hogy merjék megvalósítani önmagukat az életben, ehhez ne sajnálják a munkát, az idõt és az áldozatot.
Dr. Orbán Gyöngyi egyetemi tanár, a mûértelmezés fontosságát emelte ki, és ezen belül is a megértõ irodalomolvasást. Fontos tudatosítani azt, hogy ez nem leckefelmondás, és nem az, hogy prózára fordítjuk le a verset, ez egyfajta megértõ szándékot jelent, megértõ szándékú odagondolást a mûalkotáshoz. Az értelmezés tehát nem más, mint az, hogy leírom, én hogyan gondolom azt a szöveget, kikerülve az önkényeskedés veszélyét.
A vasárnapi eredményhirdetésen a baróti diákok közül Tüzes-Bölöni Kincsõ és Farkas Boglárka dicséretben részesült, felkészítõ tanáruk: Kékesi-Keresztes Lujza. Részt vettek még: Gyõrfy Hajnalka, Demeter Anita, Jakab Ildikó, Nyikó Anetta, Gál Tímea, Ferencz Márta, felkészítõ tanár: Csog Orsolya.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 872. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.