Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.05.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 872. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.05.16. Művelődés

Most kell népet, nemzetet teremteni!

Kádár Gyula történész meggyõzõdése, hogy csak az autotómia lehet a megoldás

A.E.Ötödik alkalommal volt vendége a Tortoma önképzõ körnek Kádár Gyula sepsiszentgyörgyi történész, aki tanári, és történészi munkássága mellett, 1996-2013 között szerkesztette többek között a sokak által ismert Történelmi Magazint. Az est témája a Kádár Gyula által írt Prés alatt a magyarság címû kötet történelmi jelentõségû eseményei, valamint a kisebbség szempontjából lényegyes jelenlegi helyzet értékelése köré tömörültek.

Viharos idõket élünk meg napaság is, akárcsak az elmúlt évtizedekben, évszázadokban, ám most kell igazán résen lennünk, és nem szabad elveszíteni nemzeti önértékelésünket, önazonosságunkat – fogalmazta meg üzenetét a hallgatóság felé a történész. Tudatosítaniunk kell önmagunkban, hogy mi nem holmi eperszedõk vagyunk Székelyföldön, mi itt vagyunk már 1.100 esztendeje. A többségi elv alapján, Székelyföldön a hathatós idegen betelepítések ellenére is még mindig 76%-os a magyarság, amelynek joga van az autonómiához. A józan realitás az lenne, hogy ide területi autonómia kell, két hivatalos nyelvvel (magyar, román), és a kisebbségek számarányának figyelembevételével. Sajnos oda jutottunk, hogy jövevénynek kell éreznünk magunkat szülõföldünkön, a magyar lett betelepülõ, és a telepes román az õslakos – vázolta a mai helyzetet a szerzõ. 150 éve ugyanazt mondják a románok, akkor, amikor a nacionalista megnyilvánulásokról van szó, õk úgy látszik, viszszafele tanulmányozzák magukat. Ezzel szemben számunkra csak egy út maradt, ha sikerül nekünk a jelenben népet, nemzetet teremtenünk.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 872. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.