Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.05.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 872. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.05.16. Művelődés

“Nyelvében él, dalában érez a Nemzet”

A dalostalálkozó lényege megismertetni a fiatal nemzedékkel is népdalainkat, népzenei örökségünket

A.E. Négy erdõvidéki település (Nagyajta, Középajta, Bodos, Apáca) és a Baróti Gaál Mózes Általános Iskola dalcsoportja vett részt a múlt pénteken, a XI. alkalommal, Nagyajtán megtartott Erdõvidéki Dalostalálkozón.

A szervezõk beszédükben hagsúlyozták a népzene, a népdal fontosságát, kiemelvén azt, hogy nagy-nagy megtiszteltetés számukra, hogy Nagyajta adhat otthont ennek a csodálatos találkozónak. De egyben óriási felelõsség hárul rájuk, és a zenét oktató pedagógusokra, hogy ezt a nagy-nagy kincset át tudják adni, menteni az utókornak.
Nagy Adél, az esemény egyik szervezõje, aki a nagyajtai Kriza János Iskola nevében köszöntötte a jelenlévõ dalostársakat, Kodály Zoltán szavaival nyomatékosította a zenei nevelés fontosságát, létjogosultságát: “A zenei nevelést már a születés elõtt kilenc hónappal el kell kezdeni.” Elmondta, hogy a 11. évét is megélõ dalostalálkozót hajdanán Gyulai-György Éva, baróti karnagy, énektanárnõ kezdeményezte, épp ezért minden alkalommal Barót adott otthont a rendezvénynek, most rendhagyó módon, a tanárnõ felkérésére, Nagyajta adhatott otthont ennek az eseménynek: “Itt nálunk, mondhatom, hogy nagyon sok embernek dalból van a lelke. Mûködnek itt citeracsoportok, furulyacsoportok, de van itt felnõtt dalárda, és különbözõ gyerek- néptáccsoportok. Jómagam is néhány éve zenét tanulok és oktatok, és bátran el merem mondani, hogy aki valamilyen szinten, kicsit is foglalkozik a muzsikálással, zenéléssel, énekléssel, azoknak más a lelkivilága, más a lelke, azok könnyebben veszik az akadályokat, könynyebben veszik szerintem az egész életet.
A szervezõk elmondták, az egyik szemük sír, a másik pedig nevet, nevet azért, mert négy faluból és egy városból összesen 140-en jöttek el, sír, hogy hol maradt a 13 másik település?!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 872. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.