Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.05.09.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 871. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.05.09. Közélet

A helyi vállalkozók egy része megelégelte az erdõvidéki - se ki, se be - állapotot, a gazdasági kilátástalanságot, õk úgy érzik, nem ezért  küldtek képviselõket Bukarestbe, vagy küldenek Brüsszelbe.

Winkler Gyula EP jelölt (RMDSZ): A másfélmilliós kisebbséget képviselni kell, és ezt csak erõs magyar képviselettel lehet.

Derzsi Sámuel helyi vállalkozó: Ha a megélhetési körülményeink nem változnak, eljön az idõ, hogy nem lesz, aki szavazzon se, mert elvándorolnak fiataljaink.

A vállalkozóknak elegük lett a kilátástalanságból

A.E. Kell a képviselet, de milyen áron, és mi az, amit nyert, és mi az, amit nyerni fog ebbõl a közel másfélmilliós erdélyi magyarság? Pozitív végkicsengés helyett inkább kétségek, és az erdõvidéki gazdasági jövõt illetõen is rengeteg megválaszolatlan kérdés, megoldatlan probléma vetõdött fel néhány helyi vállalkozó tolmácsolásában, akik elégedetlenségüket fejezték ki az RMDSZ-es képviselõink irányába. Így, önfeledt taps helyett, az éveken át lappangó, tarthatatlan helyi realitás lépett szerda este a színtérre, a Baróti Mûvelõdási Ház Budai Nagy Antal termében tartott, Európai Parlamenti választások kampánytalálkozóján. Amíg az egyik fél azért készül, és kéri május 25-én a támogatást Brüsszelbe, hogy az erdélyi magyar érdekeket ott képviselje a lehetõ legjobban, addig a baróti vállalkozók egy részét nem gyõzték meg a teremben elhangzott érvek, melyek a közeljövõ lehetõségeit boncolgatták.

A Román politikus nem fog képviselni minket európában

“Azt tudom mondani, hogy az európai parlamentben 31 hely van a románoknak, ebbõl, ha lehet, legalább három hely magyar kellene legyen. Azt hiszem, sikerült a magyar egységet megteremteni, az MPP megegyezett az RMDSZ-szel a választásokat illetõen, az EMNP pedig nem indít ellenjelöltet, úgy vélem sikerült megértenünk, hogy a román politikus nem fog képviselni minket Brüsszelben” - fogalmazott a házigazda Lázár-Kiss Barna, Barót város polgármestere.

Ne várjuk a sültgalambot

Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselõjelölt, az elkövetkezõ idõszakról beszélt, elmondta, hogy 2014-2020 között a pályázatok útján lehívható európai pénzek összege körülbelül 43 milliárd, ez 36%-os növekedés. Ezért nagyon nem mindegy, hogy amikor megkezdõdnek a pályáztatások, mi mennyire leszünk felkészültek. Arra figyelmeztette a jelenlévõket, hogy idejében kezdjenek hozzá kidolgozni azt a stratégiát, mely alapján pályázni szeretnének. Ne ringassák magukat abban az emberek, hogy ráérnek a pályázatokkal foglalkozni, hiszen most még semmi sem végleges, semmi konrétat nem lehet tudni.

Elkészült a fejlesztési stratégia

Winkler, bár nem bocsájtkozott konkrétumokba, közölte, növekedni fog a területalapú támogatás 130 euróról 190 euróra, az 5-30 hektáron gazdálkodók is többlettámogatást kapnak, valamint a fiatal, 40 év alatti gazdák és az új vidéki vállalkozások beindítása is támogatásra számíthat.
A 2014-2020-ra beígért vidékfejlesztési stratégia kidolgozásával kapcsolatosan kijelentette: “Az RMDSZ el szokta végezni a házifeladatát, hiszen elkészítettük Erdély fejlesztési stratégiáját, a brüsszeli számokra alapozva, ezt hamarosan a nyilvánosággal is ismertetni fogjuk.”

Segíteni kell a helyi gazdákon

Klárik László RMDSZ-es szenátor felszólalásában szót ejtett a baróti gazdák áldatlan helyzetérõl is, ugyanis mivel Barót és a hozzátartozó falvak továbbra sincsenek hegyvidéknek nyilvánítva, jelentõs támogatástól esnek el a jövõben is a gazdák ezeken a területeken, Klárik szerint teljesen jogtalanul, hiszen a baróti körülményeket nem lehet összehasonlítani például egy csernátonival, mely viszont hegyvidékként szerepel, ez óriási hátrány. Arra kérte a képviselõjelöltet, hogy az itteni gazdák érdekében szólaljon fel Brüsszelben, és tegyen azért, hogy a következõ stratégiát úgy dolgozzák ki, hogy az kedvezõ legyen az ilyen, mezõgazdaságilag hátrányos helyzetû régióknak is.

Eurómilliárdok vesznek a semmibe

Kérte a közbenjárást a romániai bányásztörvény módosításának kieszközöléséhez, mert a román képviselõk arról hallani sem akarnak, hogy a helyi, stratégiailag nem fontos altalajkincsek az önkormányzatok kezébe kerüljenek. Az európai szociális alap hatékonyabb felhasználását is a képviselõjelölt figyelmébe ajánlotta, mert szerinte ez nincsen jól megoldva, és az eddig felhasznált hárommilliárd eurós támogatásnak egyáltalán nincsen gazdaságélénkítõ hatása.

“Barót messze van Bukaresttõl, de még messzébb Brüsszeltõl”

A meghívott vállalkozók közül elsõként Buksa Miklós kért szót, aki az itt vergõdõ vállalkozók egyikeként ismertette a jelenlévõ politikusokkal a baróti helyzetet, mely szöges ellentétben állt a jól mutató, színes bannerek, plakátok, szórólapok, a különbözõ kampányfüzetek, Power Point-os bemutatók bizalomgerjesztõ, és reményt keltõ üzeneteivel. A vállalkozó hangsúlyozta, szeretné, ha Winkler bejutna az európai parlamentbe, de azt is tudni kell, hogy Barót messze van Bukaresttõl, de még messzébb Brüsszeltõl - utalva Klárik László Bukarest - Barót - Brüsszel (BBB) kijelentésére.
“Az, hogy a pénzek, hogy jönnek ide, nem tõlünk függ, ahogy a pályázati kiírások, és az elbírálás sem, ahol még az RMDSZ segítségét sem tudjuk élvezni.” - fogalmazta meg véleményét, a lehívható eurós pénzek irányában Buksa.

Mi is a megyéhez tartozunk!

A vállalkozó elmondta, hogy az ittenieknek óriási hátrány, hogy mindennel be kell menniük a megyeszékhelyre úttalan utakon, sokszor több órát vesztegelve egy-egy papír elintézéséért. Kérte, vegyék immár figyelembe a vidék elmaradottságát, mert oda jutottunk, hogy innen lassan se ki, se be nem lehet járni. Ez a vidék nem érdemli meg a pozitív diszkriminációt? A hídjaink le vannak zárva, az apácai hidat évek óta ígérik, hogy újraépítik, de csak az ígérgetésekkel maradtunk eddig: “Itt van Mogyorós, Brassó megyéhez tartozik, és a megye peremén van, de a közel egy hónapja lezárt hidat már építik újra, itt pedig csak ígérgetnek, ebbõl elég volt!

Mit ér(t) az, ha kormányon vagyunk?!

Derzsi Sámuel vállalkozó is osztotta az elõtte felszólaló véleményét, és egyetértett a szenátorral abban, hogy amíg nem vesszük kezünkbe a sorsunkat, addig semmi jóra nem számíthatunk. Igaz, eddig az RMDSZ-nek is kellett az autonómia, de amióta kormányon vannak, nagy a csend - fûzte hozzá, közben a ködösítés alatt megy a régiósítás, és gyakorlatilag már Brassóhoz tartozunk- figyelmeztetett.

Lassan elveszítjük fiataljainkat

A jelenlegi helyzetrõl kifejtette: “Mikor jön el az idõ, amikor valós tervekre építjük a jövõt? A gondjaink forrását Bukarestre, Brüsszelre fogjuk, közben fiataljaink elvándorolnak. Székelyföld ott tart, hogy aki dolgozni akar, az elmegy, akinek még van amibõl élnie, az marad, a többi pedig éhen hal.”
Az est folyamán újból bizonyosságot nyert, bár a magyar politikusaink egy része is tisztában van a nem megfelelõ helyzettel, egyelõre tehetetlenek a román karhatalommal szemben is, s ezt legtalálóbban a teremben Klárik László szenátor fogalmazta meg: Nagyokat tudunk itt mondani, de Bukarestbe megyünk meghunyászkodni.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 871. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.