Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.05.02.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 870. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.05.02. Magazin

Ötvenedszer Erdõvidéken - Bodvaj és környéke

A Járjuk be Erdõvidéket! - honismereti túrasorozat 50., jubileumi kirándulásának gyalogos része Kisbaconban kezdõdött. A Lõrincz Sándor tanár úr által kalauzolt 24 tagot számláló csoportunk elõször Elek Apó 2009-ben felavatott egész alakos ülõ szobrát néztük meg, majd a Németh Erzsébet tanítónõ által régi eszközökkel, az egykori falusi élet mindennapi kellékeivel berendezett alszegi tájházat kerestük fel. Kisbaconi körutunk folytatásként a ma is mûködõ kisbaconi vízimalomba látogattunk, ahol Keresztes Domokos molnártól megtudtuk, hogy az 1714-ben épített, 300 éves vízimalom ma is ugyanazzal a technológiával mûködik, mint hajdanán. Ma már kevesebb az õrölnivaló, de annál több a látogató, és õk szívesen és nagy szeretettel fogadnak mindenkit. Édesanyja, Keresztes (Józsa) Etelka néni elmondta, hogy bizony az angol királyi család tagjai is jártak már a malmukban, mikor éppen Erdõvidéken jártak. Búcsúzóul mi is beírtunk a vaskos vendégkönyvbe és a Kisbacontól nem messze levõ Rezes borvíz, illetve a mellette tavaly kiépített népi feredõ irányába folytattuk utunkat. Itt a csoport vezetését Szász Árpád, az Országos Ásványvíz Társaság erdõvidéki munkatársa vette át, és a túra elsõ napjának hátralévõ részében a Fenyõs patak völgyében található borvízforrásokhoz kalauzolta a résztvevõket. A Rezes borvíz után a Rossz vagy Veres János borvíz, majd az F2-õs forrás és a Fingó borvíz következett. Kis csapatunk az Istenkasból induló turistajelzésen közelítette meg az alsó, középsõ és felsõ Ércesi borvízek barlangos forrásait, majd a Benedek Elek feredeje, illetve a Györgykovácsi borvizek következtek, amelyek szomszédságában szalonnasütésre is sor került. Medvelábnyomokkal díszített elsõ napi túránk a bodvaji kohó mögött található erdészházban végzõdött.
Ötvenedik túránk második napja a bodvaji kohó elõl indult. Az újabb résztvevõkkel 36-os létszámúra bõvült csapatunknak e sorok írója olvasott fel Bodvaj falu és a vasöntés történetérõl, majd a túrázóink az egykori település temetõjét keresték fel. Bodvaj egyedi kõzetének, a dobostorta opál történetének megismerését követõen, a Búzgó forrás érintésével a Kis-Fenyõs patak völgyén át közelítettük meg, a kisbaconi Nagy Gábor vadõr és fiai által kalauzolt csapatunkkal, a Mitácsi pusztán található elhagyatott állapotban lévõ erdészházat, ahonnan a jól megérdemelt sült szalonna elfogyasztását követõen az egyedi szépségû és hangulatot árasztó Gyöngyerdõn átvezetõ, ugyancsak egyedi római úton kanyarogtunk viszsza indulásunk helyszínére, a bodvaji kohóhoz, ahonnan kisautókkal és felejthetetlen élményekkel telítõdve érkeztünk vissza Barótra.
Honismereti túráink sora a továbbiakban is folytatódik, kirándulásaink alkalmával szeretettel várjuk minden újabb érdeklõdõ csatlakozását. Ötvenegyedik, május 10-i kirándulásunk alkalmával hagyományainkhoz híven újra az erdõfülei Kankóskertbe, illetve Erdõfüle környékére látogatunk. Túrasorozatunkról további részletek, fényképek a www.erdovidek.weebly.com honlapon találhatóak.
Demeter Zoltán
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 870. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.