Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.05.02.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 870. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.05.02. Magazin

Autonóm hatásköröket az alkotmányba

Az Alkotmánybíróság döntésének megjelenése, valamint a Velencei Bizottság véleményének megérkezése után az alkotmánymódosító tervezet kidolgozásával foglalkozó bizottság április 30-ig adott idõt a parlamenti frakciók számára, hogy benyújtsák módosító javaslataikat. Az RMDSZ frakciói Kelemen Hunor szövetségi elnök aláírásával tették le a módosító javaslataikat. E javaslatok egyrésze az Alkotmánybírósági döntés, illetve a Velencei Bizottság észrevételei alapján több cikkely törlésérõl szól, más része azonban kisebb vagy nagyobb módosításokról.
Az általános érdeklõdésre számot tevõ kérdések közül a két ház hatáskörének teljes különválasztására tett javaslatot. A Legfelsõbb Bírói Tanács esetében annak csak a bírói testületet õrizné meg a szervezet, továbbá törölni óhajtják a sürgõsségi törvényerejû rendeletek intézményét.
Természetesen javaslatot tettek az elsõ cikkelybõl a nemzetállam törlésére, illetve a 152. cikkelybõl e törlés tiltásának hatályon kívüli helyezésére. Ami a közösségi jogainkat érintõ alkotmánybírói döntéseket, észrevételeket illeti, a szövetség a tervezet szövegének árnyalásával megoldhatónak véli azok alkotmányossági aggályait. Javaslatuk szerint tehát bekerülne a törvénybe a sarkalatos törvénynyel regionális nyelvvé nyilváníthatóság, az alrégiók létrehozása, a saját kérdéseinket érintõ döntések esetében a vétójogra, esetenként e döntések meghozatalára való joga. Kérik továbbá annak tiltását, hogy a közigazgatási egységek átszervezésével módosítsák az etnikai összetételt, hogy mondja ki az alkotmány, hogy a történelmi nemzeti kisebbségek államalkotó tényezõk, és hogy a pozitív diszkrimináció nem minõsül tiltandó diszkriminációnak.
Szeretnék, ha az alkotmány elõírná a nemzeti kisebbségek szimbólumainak használatát akár középületeken is az állami szimbólumok mellett.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 870. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.