Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.04.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 869. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.04.25. Művelődés

Hoffmann Edit és Toró Attila, a: Felettünk az ég, lábunk alatt a föld címû kiállítás megnyitóján

A felhõk üzennek nekünk 

A.E. Baróton, Erdõvidék Múzeumában is megtekinthetõ az a fotósorozat, amelyet a sepsiszentgyörgyi Toró Attila készített, és Székelyföld felhõit ábrázolja feketén-fehéren, sajátos stílusban. Toró Attilában elsõsorban a megfigyelõt köszönthetjük, amellett, hogy fotómûvész, azt a megfigyelõt, aki a pára tömeges megjelenését nem sima felhõként értékeli, mint az egyszerû ember, képei ennél sokkal tovább mutatnak, hiszen színmentesen, kihangsúlyozva látjuk õket - fogalmazta meg benyomásait az est házigazdája, Hoffmann Edit.
A 15 éve fotózó Toró Attila három év alatt készítette a felhõs fotóit, gyakorlatilag egész Székelyföldön. A Kászoni Gáspár teremben kiállított képek mindenike Sepsiszentgyörgyön készült, és ez a mûvész elsõ egyéni tárlata is egyben.
“Gyakorlatilag úgy 4-5 évvel ezelõtt kezdtem el felhõket is fotózgatni, de félreraktam, nem voltak annyira érdekesek számomra. Mígnem aztán megint érdekessé váltak, és akkor született meg az alapgondolat, vagyis a felhõs mesék. Az elsõ fázisban teljesen absztrakt fotók születtek, aztán lassan kezdtem épületeket is bekomponálni. Hogy miért felhõmesék a címe ennek az anyagnak, tulajdonképpen azért, mert minden képhez egy-egy történet köthetõ” - mesélt a képekrõl Toró.
A képek eredetileg színesek, de kiállításra már fekete-fehéren kerültek a falra, a mûvész úgy véli, hogy ezzel a kép kontrasztosabbá vált, és a téma, a látvány fekete-fehéren jobban megragadja a szemlélõt. Úgy érzi, hogy a felhõk azt tükrözik, ami a földön történik. A mûvészi megjelenítés mellett a kiállításnak más célja is van, felhívni a figyelmet a klímaváltozásra, a környezetszennyezésre. Az elmúlt tíz évben olyan felhõtípusokat sikerült lencsevégre kapni, amelyek azelõtt elképzelhetetlenek voltak itt Székelyföldön, ez is bizonyítja, hogy a környezetrombolás hatással van ránk.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 869. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.