Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.04.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 869. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.04.25. Közélet

(antal) Ha a 89-es fordulat után, mint szép reményeket tápláló baróti lakost megkérdeztek volna a város jövõjérõl, mindenképp egy szorgalmas, és jókedvû emberekkel tele, fejlõdõ, tiszta, lakható településnek írtam volna le, amely a Keserû kert és a kápolna felé épülõ kertváros negyedekben nyílegyenes utcákkal, hangulatos, összhangban tervezett és épített lakásokkal, bámulatos gyorsasággal terjeszkedik. Nem így történt, amint a mellékelhetõ ábra is mutatja, lett helyette lassan már a nyomorúság határát súroló szegénység, kosz, por, sár és mocsok nyomasztó látványa. Huszonév távlatában már nem vagyok ennyire optimista, képviseletünk kormánytényezõi státusza, és az elhangzott ígérethalmazok ellenére sem látom az okot a derûlátásra. Pedig most pénz van, hat milliárd lej, a víz és kanalizálásra, ami az elmúlt húsz év legégetõbb problémája. Egy hónap alatt, a várost fenekestõl felfordítva, sikerült kb. 200 métert megvalósítani, de még kell egy hónap, hogy járható Rózsa utcánk legyen. Ebben a ritmusban, az idõjárás által engedett hat-hét hónapot dolgozva, a legjobb indulattal, az évi hatszáz méterrel, a baróti fõutcák négy kilométerének kanalizálása, csak három-négy év múlva várható, s a további mellékutcák is felvesznek majd még egy-két mandátumot.
Ettõl az ütemtõl és munkastílustól hidegrázást kap a polgár, arra gondolva, hogy a Szentgyörgyre igyekvõ, a lezárt út miatt hosszú hónapokig lefele indul, hogy kikerüljön a Bánya útra, vagy az alsó fertály esetén, a Brassóba igyekvõ, a város felsõ végén éri el a terelõutat. A legérdekesebb talán a Vargyas-Bardoc útszakasz, az ezt használók majd csak Felsõrákoson keresztül tudják megközelíteni a várost.
Akarat és jóindulat megvan, de valahol mégis sántít valami. Nem lehet egy városrészt hosszú hónapokra mégbénítani a huszonegyedik században akkor, mikor napok alatt hosszú kilométereken át vezetnek vizet, gázt, villanyt. Ugyanakkor, valahol kellene egy jövõkép a városról, hónapok múlva, egy év múlva, öt év múlva, húsz év múlva. Mert nem igaz, hogy nem szépek a Kossuth utca frissen ültetett díszfái, de normálisan egyszer utat építesz, s azután szegélyezed dísznövénnyel. Szójárás, hogy a szépségre rá kell szenvedni. Innen következik, hogy a szép várost sem adják ingyen. Ezt most saját bõrünkön tapasztaljuk, s visszasírjuk az 1970-ben megjelent, Köpecbánya címû könyvben található, közel félévszázaddal ezelõtti, Rózsa utcai fotón látható állapotokat. Lapozva a könyvet, egy lakható kisváros, rendezett utcájának fényképe tekint vissza az olvasóra. Jelen állapot lassan -lassan felõrli az ittlakók, és nem ittlakók idegrendszerét is, hiszen nincs az a baróti, erdõvidéki, akinek heti rendszerességgel ne legyen dolga ezen az útszakaszon.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 869. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.