Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.04.18.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 868. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.04.18. Magazin

Zsigmond Ibolya hagyományt teremtett a tojásírással

Közöttünk élnek, ismert, vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet.
A kisbaconi Zsigmond Ibolya több mint tíz éve foglalkozik tojásírással. Napjainkban egyre nagyobb az érdeklõdés az effajta tevékenység iránt. Mi tagadás, van némi különbség a csupán festett, és az írott tojások között, és az is említésre méltó, hogy remek elfoglaltság úgy gyereknek, mint felnõttnek, mely segít ráhangolódni az ünnepre.


- Hogyan kezdett el tojásírással foglalkozni?


- Nagyszüleim a Gyimesekbõl jöttek, édesanyám már itt született, az õ nagyobb lánytestvére folytatta ezt a tevékenységet, melyet megtanultak generációról generációra. Ez olyan dolog, hogy ha valaki nekifog, és van hozzá tehetsége, akkor csinálja, nagynéném még nyolcvanévesen is foglalkozott vele. Én tizenkét évesen, tõle tanultam meg, minden húsvétkor elkészítettük az írott tojásokat. Kell hagyni, hogy a gyermek foglalkozzon vele, mert elkapja a szépségét, és akkor tudja folytatni. Miután férjhezmentem, két-három évig nem foglalkoztam, mikor a gyerekeim születtek. Mikor odakerült a tiszteletes asszony, Farkas Zsóka, õ észrevette, hogy milyen különlegességgel foglalkozunk. Aki mindennap csinálja, annak nem is tûnik fel, hogy ez különlegesség, én szerettem csinálni, hobbim volt. Õ mondta, hogy ezt úgy kell csinálni, hogy hagyományt kell teremteni, így 1998 óta minden húsvét vasárnap Kisbaconban, a papilakon írjuk a tojásokat. Most már olyan megszokott lett, hogy vannak, akik aznap írják meg a húsvét hétfõre való tojást.


- A minták is a gyimesi örökségbõl vannak, vagy bármilyen mintát megír?


- A minták, amivel kezdtem, a gyímesiek, én ezt tanultam. Ez különbözik a háromszéki mintáktól, mi mezõbe osztjuk a formákat, a háromszéki minták általában felezve vannak, az egészen más. Ez volt az alap, de most már többféle mintát készítek. Érdeklõdtem, gyûjtögettem sokat, és most már háromszéki mintákat is írok. Mivel egy évben csak egyszer kell, az ember hajlamos elfelejteni a mintákat, ezért lerajzolom, gyûjtöm õket, minden évben elõveszem, figyelem, követem. A gyímesi minták mivel régiek, név is van hozzuk, és van egy vallási hiedelem alapjuk, itt is van olyan pl., amelyik megvéd a rontástól.


- Hogyan készülnek az írott tojások?


- Én méhviasszal dolgozom, belemártjuk az írót, mintát rajzolunk a fõtt tojásra, majd megfestjük, a viaszt lepucolva elõjön a minta. Rengeteg apró dolog van ebben is, amire figyelni kell. Én nem dolgozom kifújt tojással, csak fõtt tojással, amelyik jól meg van fõve eláll sokáig, nekem van huszonöt éves is.


- Egy évben egyszer foglalkoznak vele?


- Lehetne máskor is, elõ lehet venni máskor is, de mivel az ember akkor van abban a hangulatban, akkor van meg a varázsa.


- Eddig körülbelül hányféle tojást írt?


- Közel háromszáz mintát írtam már, írtam lúdtojást is, és strucctojást is. Kipróbáltam a növényi festéket is, nem épp az írott tojásnak való, mert azzal nagy hõfokon lehet dolgozni. A hagymahéj, ha megfõzöm, ad egy szép szint, de ha áztatom, nem fog annyit, hogy nekem az elég legyen.


- Többen felkérték már arra, hogy megtanítsa tojást írni?


- Több helyre hívtak már, én tényleg csak örvendeni tudok annak, ha valaki érdeklõdik. Fõleg Kisbaconban sokan vannak olyanok, akiket megtanítottam, és õk is már soknak megtanították, megszerették. A kézügyesség nagyon fontos, több gyakorlat kell, de meglehet tanulni. Mostmár a lányomra is hátrahagytam hála istennek, úgylehet már jobban ír, mint én, tizenkilenc éves, és egészen kicsi korától tanulta, ismeri a minta motívumokat is. Erdõvidéken hívtak tanítani Bodosba, Bölönbe, Vargyasra, Nagyajtán is már van, aki át tudja adni a következõ generációnak. Sok helyen tapasztaltam, hogy az emberek érdeklõdnek, de nem elég a tévébõl látni, ha nincs aki megmutassa a folyamatokat, akkor nem tudják, és elakadnak valamelyik résznél. Örülök, mert sokan érdeklõdtek utána, és az ember örül, ha segíthet. Szerintem ha valaki valamit tud, és azért mások is érdeklõdnek, azt át kell hogy adja másoknak.
Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 868. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.