Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.04.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 867. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.04.11. Művelődés

Megelevenítik Gábor Áron utolsó csatáját

Sz.Réka A Gábor Áron emlékév alkalmából, nemzeti hõsünk elõtti tiszteletadás jeléûl a Székely Virtus Hagyományõrzõ Egyesület nagyszabású rendezvényt készül elõadni május 3-án, a Szent György Napok alkalmával.
A lovas történelmi elõadás megeleveníti a cári és az osztrák császári seregek ellen vívott elsõ és második kökösi ütközeteket, ez utóbbi során halt hõsi halált Gábor Áron honvédtüzér Székelyföld védelmében - értesültünk Jakab Kevend Istvántól, az egyesület elnökétõl.
A produkcióban összesen hetvenen vesznek részt, az egyesület Sepsiszentgyörgy környéki településeirõl toborzott központi egységek, az uzoni, erdõvidéki valamint kézdiszéki csapatok.
A produkció címe A kökösi hídon, a történet írója, a koreográfia elkészítõje a gidófalvi dr. Kádár László h.ö. huszárõrnagy.
A Székely Virtus Hagyományõrzõ Egyesület 2012 decemberében alakult, alapvetõ céljuk Székely-Magyar nemzeti értékeink megõrzése, nemzeti öntudatunk felélesztése és megtartása a minél hitelesebb és korhûbb harcászati bemutatók megvalósításával, a nemzeti, vallási és helyi vonatkozású ünnepeinken való díszõrségek, díszfelvonulások biztosításával. Háromszéken az egyesület társszervezõje és aktív résztvevõje a Székely Vágtának, fõszervezõje a Háromszéki huszártoborzónak, a Székelyföldi lovaskonferenciának, az Erdõvidéki huszárbálnak
Legújabb és talán a legnehezebb tevékenységük a történelmi-katonai elõadások megvalósítása, melyet a Madéfalvi eseményeket felelevenítõ lovas mûsorral kezdtek, és a Háromszék önvédelmi harca alatt lezajlott ütközetek felelevenítésével folytatnak.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 867. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.