Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.04.04.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 866. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.04.04. Közélet

Teljesen rehabilitálnák a Kálnoky kastélyt és kertet

A.E.Közel egy óra tanácskozás után, Barót város testületileg is rábólintott a miklósvári Kálnoky kastély és kert teljes rehabilitációjáról szóló tanácshatározatra, amelynek értelmében a tanács felhatalmazza Gróf Kálnoky Tibor jelenlegi bérlõt, hogy részt vegyen egy olyan pályázaton, amelyet a norvég állam finanszíroz, és aminek összértéke 36 milliárd lej. 

A rehabilitációs terveket Fekete Márta tervezõ ismertette, kiemelvén a kastély egyedülálló értékeit, amelyek az elmúlt idõszak kutatási munkálatai során kerültek elõ, most elérkezett az idõ, hogy ezeket a kulturális értékeket megõrizzék a útókor számára is - fogalmazott. A rehabilitációs folyamat része az épület eredeti állapotának a visszaállítása, valamint sor kerülne az statikai rehabilitációra is - erre elkészült már a megvalósíthatósági terv is. Az épületben helyet kapna egy múzeum, berendeznének két vendégszobát, korabeli stílusban, az épület alagsorában egy fegyvertörténeti és egy építéstörténeti múzeum is helyet kapna.
A kastély mellett az egész kastélykertet is rehabilitálnák, úgy ahogyan azt az 1698-as esztendõben leírták. Ilyenformán a kertben egy tavat alakítanának ki, úgy ahogyan az évszázadokkal ezelõtt volt. A kastélyban és a parkban (pl. a híres gesztenyefasor) rengeteg értékes dolog van, amit meg kell õrizni, erre a restaurálás során nagy figyelmet fognak fordítani. Gróf Kálnoky hangsúlyozta, egy olyan pályázatban akarnak részt venni, amire eddig nem volt példa, ha sikerül megnyerni a leadott pályázatot, akkor másfél év áll rendelkezésre, hogy a tervet megvalósítsák. Mivel nem hazai, illetve uniós támogatás, hanem norvég, bízik abban, hogy így mindent a tervek szerint tudnak megvalósítani. Ha elkészül az épület és a park, akkor az egész vidék számára nyitva áll majd, így reméli, hogy Erdõvidék ezzel még vonzóbbá válik a külföldi turisták számára. Bár a határozatot mindenik párt támogatta, az MPP-nek voltak megjegyzései, többek között Nagy István nemtetszését felyezte ki, miszerint a szerzõdés értelmében mint tanácsos, elvárt volna legalább egy beszámolót az elmúlt tíz év megvalósításairól.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 866. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.