Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.03.28.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 865. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.03.28. Magazin

Áprilisnak bolondja

Minden jóravaló székelyember, s asszony tudja, mit jelent ez a fenti kifejezés. Saját bõrünkön tapasztaltuk meg, hogyan lehet viccesen megjáratni az embert április elsejének a leple alatt. Voltak egyszerûbb beugratások, de a régebbi idõkben történtek olyan április elsejei dolgok, amelyek leírása következik az alábbiakban.
Azt mondja a bibarcfalvi asszony az urának: Menj le a kocsmába, mert a komád, a kocsmáros hivat. Jó, asszony, én le is mennék, de elõbb adj nekem valami aprópénzt, ha már lemegyek, legalább igyak meg egy decit. Nincs nekem semmi aprópénzem, nem inni hív a komád, hanem egyéb sürgõs dolog miatt. Gondolja a gazda, nem baj, majd elõkerül az aprópénz.
Leér az atyafi a kocsmába, úgy tíz óra tájban, mert a kommunizmusban tíz óra elõtt nem volt szabad italt kiszolgálni a kundschaftoknak, nehogy az ital által, az amúgy is kerge, italozó atyafiak szellemileg még jobban degradálódjanak.
S nehogy valami revolúció találjon kitörni az idõnapelõtti kiszolgálás miatt. De a jelen esetben nem ez a probléma. Nézzük tovább az eseményeket.
A koma prezentál a jó komájánál, aki vala a kocsmáros, s kérdi is, hogy ugyan, mi szél hoz ide téged édes egy jó komám. Nem jártál errefelé már egy fél esztendõ óta.
A koma félrevonja a kedves kocsmáros komáját, és suttogva mondja: valami nagy oknak kell lennie, amiért te engem ide hivattál. Meséljed gyorsan, mi a helyzet. A koma erre elmosolyogja magát, s végül kacagva kimondja: komám, téged megjárattak, ma van április elseje, kezdõdik a bolondok hónapja: április. Nem hivattalak én téged. De, ugyanbiza ki volt, aki téged megjáratott?
Feleli a megjáratott személy: bizony a drágalátos feleségem vala, aki ezen a gyenge eszemen túljárt, de most az egyszer õkeme lesz a becsapott. Kedves komám, remélem, tudsz nekem hitelezni holnapig száz lejt, reggel a feleségem fogja felhozni egészben a kölcsönkért pénzt.
Aztán az atyafi rendelt, ivott a komájával, a kocsmárossal, s hogy így ki tudott játszani vele a felesége, meg se fordult volna a fejében, hogy esetleg a szomszéddal járassa a bolondját, ne vele, de immár mindegy, mert a következõ bolondok napját Õ, ha megtalálja érni, akkor a feleség fogja majd járni a bolondját. Erre már az atyafi kezdett pityókos lenni, ami székely nyelven egy kicsi olyan bizonytalan járást jelent.
A kocsmáros komától kapott száz lejbõl kifizette a napi fogyasztást, de megmaradt az apró, aztán úgy éjfél felé iparkodott haza. Volt, amikor egy kicsit holmi kéznél lévõ kerítéseknél kellett fogódzkodnia, de gyõzött a vágy, hogy a feleségének megmutassa, nem õ a megjáratott, hanem, aki meg akarta járatni, a másikat.
Hazaér végre, s nagy örömmel mondja a feleségének: Na feleség, itt az apró, s holnap a kocsmáros komámnak adj száz lejt. Leesik erre a feleségnek az álla: hát a te bécsapásod, úgy látszik, felér egy kisebb kárvallással. Téged az ember már meg se tud viccelni, utánad mindenütt csak a kár terem. Hogy lehettem én ilyen esztelen, hogy hozzád mentem feleségül.
Azért, kedves, drága feleségem, mert akkor szép fiatalok voltunk, te is, én is, szerettük egymást. Azért, akkor alig vártuk, meg legyen a lakodalom, hogy egymáséi legyünk. Most már öregebbek, zsímbesebbek lévén, nincs türelmünk szinte semmire. Pedig sokszor csekélyke dolgok az ember életét fel tudják vidítani.
Még egy rövidke történet és azzal kész ez a cikk.
A régebbi világban történt ez a dolog, véletlenül április elsejével kapcsolatos.
Felküldi a földi a háromesztendõs fiát a komájához, hogy hívja meg április elsejére a komát szekerestül-lovastól ganézó kalákára. Jól van, megy a gyerek jó akarattal a keresztapjához, elõadja, mit az apja üzent, azzal, mint aki jól végezte dolgát, megy haza. Kérdezi az apja, na mit mondott keresztapád, hékás.
Felel a gyerek: keresztapám azt mondta, üzenje meg még egyszer, mert az üzenetbõl egy árva szó nem sok, annyit sem értett meg.
Egyed Béla gépészmérnök
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 865. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.