Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.03.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 864. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.03.21. Közélet

...és az államalkotó nemzet dillemmái, félelmei

ALBERT EGON Tovább gyûrûzik a román nacionalizmus végtelen tengerébe beledobott székely-magyar kérdés, s úgy tûnik, az emberi együgyûség, butaság határtalan, ami már-már beteges megnyilvánulásokat ölt.
Ha lúd, hát legyen kövér alapon, - most is egymást túllicitálják a román karhatalom által közvetve, vagy közvetetten irányított vezetõk, csoportosulások, szervezetek, abban, hogy ki tud jobban oda mondani a magyaroknak, ki tud sértõbb hangnemet megütni, vagy ki tud nagyobb marhaságot állítani, mert ennek az egész cécónak van egy ilyen olvasata is. Úgy látszik, a román vezetõknek, s a média jó hányadának továbbra sem az ország szociális vagy gazdasági helyzete a fontos, a probléma nem az infláció, a nyomor, a munkanélküliség, hanem a kisebbség, és ezen belül a székely kérdés az, ami ma országunkban listavezetõ. Ez a szalagcím.
Egyes értelemtõl, hazfias érzelmektõl túltengett koponyákban olyan abszurdumok születnek, amelyek végkicsengésében, etnikai tisztogatás lehetõségétõl sem riadnak vissza. Mások a külföldrõl hazatoloncolt honfitársaikkal (kutya kutyát nem eszik) telepítené be Székelyföldet, míg mások az utcára vonulva kûrtölik Európa- és a világ fülébe, hogy Székelyföld, mint olyan, nem létezik, sõt, nemhogy tömbmagyarság, de mint székely vagy erdélyi magyar sincs! De akkor mondja meg valaki, mi bajuk is van, mi zavarja õket, mitõl is félnek?! Szélsõség szélsõséget szül, s ma odáig jutottak, hogy ha jól belegondolunk, szélsõségnek nyilvánul az, ha valaki az utcán magyarul megszólal, vagy éppenséggel jogait kéri számon. Szélsõséges lesz, mert nem érti, miért kezelik másodrendû állampolgárként szülõföldjén. Röhejes, és egyben siralmas az, hogy saját hazádban, õseid földjén nemkívánatos személy vagy, sõt szélsõséges, ha kiállsz nemzeted mellett. Mert nem egy megtûrt jöttmentként, vendégmunkásként, menekültként osontál a Maros és a Olt Folyó közé! A szélsõség szélsõséget szül, és bizony sorainkban is vannak olyan elemek, melyek jobb, ha hallgatnak, és világmegváltó, összeesküvõ, nemzetet nemzet ellen úszító elméleteiket megtartanák maguknak. De hát ehhez a történethez õk is hozzátartoznak, ahogy a másik oldal marionett bábui is. A nagytöbbségnek nem marad más, mint levonni a konzekvenciákat ismét, és megerõsíteni embertársait az egészséges és józan nacionalizmus gyakorlásában. Köz-ben legyünk résen, és nemcsak mi, hanem a minket oly nagyon szeretõ, hatalommal lepaktáló képviseletünk is, ott fönn. Mert maholnap szélsõséges lehet az is, ha valakinek a nevét magyarul írják fel a fejfájára, hiszen ez a lehetõségek, a szélsõségek, és inkompetencia országa, jó lesz hát vigyázni!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 864. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.