Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.03.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 606. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.03.27. KözéletÓlomkatonák festése a Múzeumban
  Az erdõfülei iskola tanulói az Erdõvidék Múzeumában tettek látogatást március 14-én a tahitótfalusi Homoki Gyula magángyûjtõ, „Miniatûr történelem az õskortól az 1848-1849-es szabadságharcig” címû ólomkatona kiállításán. E látogatás rendkívüli eseményt jelentett minden tanuló számára.
Az ólomkatona festés nagyon csodálatos élmény volt számomra is.
Az elsõ mozzanat, amivel kezdtünk, az ólomkatonák kiválasztása volt. Négyféle katonát láthattunk: lovast, támadót, rendíthetetlent és zászlótartót, amelyek közül választhattunk.
A kiválasztás után kezdhettük a festést, ami nagyon nagy türelmet és figyelmet igényelt. Nagyon sok csodás katonát öltöztettünk fel vidám színekbe, ami életre keltette õket. A festés után  megcsodálhattuk a múzeumban a kiállított ólomkatonákat is, ami felkeltette minden gyerek érdeklõdését, persze az enyémet is. Az idõutazás nagyon elbûvölõ volt. Utaztunk az õskorban, ahol jellegzetes embereket és állatokat láthattunk, többek között a mamutot is. Majd a középkor titkait, rejtelmeit is bõvebben ismerhettük meg: harcra felkészült csapatokat, az emberek életét és cselekedeteit. Nagyon tetszettek a segesvári és piski csatákat ábrázoló jelenetek.
Mindezek után jöhetett a fantasztikus stratégiai játék, ahol a magyar és az osztrák csapatok harcoltak egymás ellen. Négy fordulóból állt a harc, ahol véletlenszerûen az osztrák csapat nyert, mint egykor 1848-ban.
Minden nagyon érdekes, szórakoztató és tanulságos volt, éppen ezért szeretném megköszönni a magam és az iskolatársaim nevében Homoki Gyula magángyûjtõnek, hogy elhozta Barótra ezt a páratlan kiállítást, az Erdõvidék Múzeuma vezetõségének és munkatársainak, hogy helyet adtak a kiállításnak és Fazakas Tünde tanárnõnek, hogy lehetõséget adott és elvitt minket, hogy eltölthessünk egy csodálatos napot és annyi új élményt szerezhessünk.
Boga Bíborka, Erdõfüle, VI. osztály


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 606. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.