Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.03.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 606. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.03.27. KözéletKevesebb szemét, hasonló lelkesedés
 A Bodvaj Egyesület keretében idén is megszerveztük tavaszi környezetvédelmi programunkat a Víz Világnapja alkalmából. Március 22. helyett egy nappal korábban, a tavaszi napforduló napján, tavaszi napsütésben, de csípõsen hideg szélfuvallatok mellett gyülekeztek kis és nagy Zöld Lovagjaink, hogy mentõövet dobjunk még egyszer a természetnek.
A félnapos program az ifjúsági irodában kezdõdött, ahol Németh Erzsike tanítónõ, a környezetvédelmi programok vezetõje ismertette a Víz Világnapjának 2009-es mottóját: "Határokkal osztott vizek – határtalan lehetõségek". Megemlítettük az Erdõvidék más tájain zajló víznapi programokat, Vulcan Zoltán beszámolt a Barót pataka baróti részének takarításáról. Víznapi akcióinknak mindig van elméleti része is, mert nem elég szemetet gyûjteni a gyerekekkel, ifjakkal, hanem tudatosítani kell a tevékenység fontosságát, ezért félórás vetítettképes elõadást mutattunk be Éltetõ elemünk, a víz címmel.
Az elõadás után a húszfõs csapat elindult az örökbefogadott patak irányába. A szemétgyûjtés elõtt kísérletet végeztek, megmérték a patak vizének szennyezettségét. A kísérlet a vízminõségjelzõ gerincteleneken alapul, az örökbefogadott patakban tegzes gerinctelent találtak, ez a gerinctelen, örömünkre, a jó vízminõség kategóriába sorolja a patak vizét.
Ezután indult el a csapat szemetet gyûjteni. Pár óra alatt megtisztult a patak partja, nem csak a falu között, de egészen a kisbaconi határ alsó részéig, onnan felfelé a fõút mente és a falu utcái, árkai. Minden résztvevõnek feltûnt, hogy a víz mentén és a faluban kevesebb szemét gyûlt össze, mint a korábbi években, sajnos, nem azért, mert a szemetelés kevesebb lenne, hanem azért, mert akcióink egyre rendszeresebbek. A fõút mentén azonban jóval több szemét gyûlt össze, mint a korábbi évben. Az akcióban lelkesen vettek részt a gyerekek, ifjak, de ne feledjük: még a munka fontosságáról való teljes meggyõzõdés mellett is nehéz úgy lelkesnek maradni és lelkesíteni, hogy hosszútávon nem javul az eredmény, nem nyilvánul meg a tömeg felelõssége. Sikerélmény kell a lelkesedéshez, fõleg a gyerekseregnek. Adjuk meg nekik ezt, mi, felnõttek!
Benedek Márta


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 606. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.