Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.02.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 860. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.02.21. Közélet

Eltávozott egy nagyszerû ember, pedagógus, mûvész és jóbarát

Hirtelen távozott szerettei, barátai, kollégái körébõl Elekes Zoltán, marosvásárhelyi fizika-kémia tanár, aki szoros kapcsolatot ápolt szerkesztõségünkkel, emellett mint a mûvészet iránt érdeklõdõ alkotó, állandó meghívottja volt a tavaly 7. alkalommal megrendezett Kisbaconi Alkotótábornak is.
Elekes Zoltán 1952-ben született Marosvásárhelyen, itt végezte a fizika-kémia szakot a Pedagógiai Fõiskolán, majd ezt követõen technológiai-kémia szakot végzett a kolozsvári BBTE-n.
Dolgozott tanárként és mérnökként is, 1993-1996 között a magyarországi tiszakóródi iskolában tanított. Otttartózkodása gyümölcseként többek között testvérkapcsolatot teremtettek a Felsõrákosi Általános Iskolával, így még több szál fûzi Erdõvidékhez is. Hazakerülve, tanárként többek között a marosvásárhelyi „Romulus Guga” Gimnáziumban is tanított, emellett még a kiskorúak börtönében is önkénteskedett. Itt az országos kiskorúak börtöne közötti rajzversenyen I. Díjat nyertek, bebizonyítva, hogy Marosvásárhelyen odafigyelnek az ilyen gyerekek nevelésére. Mert Zoltán, a fizika és kémia órákon kívül rajzórát is oktatott a gyerekeknek. Mûvészi elhivatottságáról egy alkalommal így vallott:
“A rajzolás örömet szerez, kikapcsol a mindennapi gondokból, új világot hoz az életembe. Szeretek karikatúrákat rögtönözni, és tisztában vagyok azzal, hogy a humor a vészhelyzet komolyságát is megváltoztathatja…Szeretek rajzolni fõleg portrékat, és szeretem a szénrajzokat. Sok rajztehetséggel megáldott diákomat irányítottam a marosvásárhelyi mûvészeti líceumba, és megállták a helyüket a mûvészi pályán is”.
Nemcsak oktatott, alkotott is, több könyvet illusztrált, két kifestõs-mesés könyvet, verseskötetet, egyetemi kurzusokat illusztrált, megjelent egy karikatúrás könyvecskéje, rajzolt a marosvásárhelyi Népújságnak és közbe-közbe a mi lapunknak is.
Voltak egyéni kiállításai: Koronkán, Somosdon falunapok alkalmából. A baróti Gaál Mózes Gimnázium folyosóján is két általa rajzolt Gaál Mózes portré díszeleg. Dr. Fábián László portréját, mely ma emlékplakett formájában, a neves elõd szülõházának falán díszeleg, õ rajzolta, de az õ keze munkáját dicséri újságunk fejlécén található, - mára már jelképünkké vált - dobosunk is.
Rendszeres lakója, alkotója volt a Kisbaconi Alkotótábornak, ahol közvetlenségével hamar belopta magát a táborlakók szívébe. Elmondása szerint mindig szeretett ambíciózus fiatalok társaságában, festõi környezetben, mint Kisbacon, munkálkodni. Mindig nagy igyekezettel és kedvvel ragadott szenet, itt rajzolta meg, többek között Benedek Elek és Erdõvidék Nagyjainak (Kriza János, Bölöni Farkas Sándor, Gaál Mózes, Baróti Szabó Dávid, Benkõ József stb.) portréit, emellett számos mesejelenetet is készített.
Halálával betölthetetlen ûrt hagyott maga után, sok munka várt volna még rá, de sajnos a sors közbeszólt... Zoltán, nyugodjál békében!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 860. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.