Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.02.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 860. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.02.21. Közélet

Soós László a jelenleg 12 aktív tagot számláló erdõvidéki HVIM elnöke, balján a vezérkar (b-j.): Szõcs Zoltán (erdélyi elnök), Szõcs Csongor (elnökségi tag), Tóth Bálint (szóvivõ)

Elsõsorban az utcán harcolnak nemzetünk jogaiért

A.E.Közel harminc fiatal érdeklõdõ jelenlétében tartotta meg erdõvidéki tagtoborzóját a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). Pénteken, a baróti református altemplomban megtartott esemény egyik fõ mondanivalója az volt, hogy a szervezet, nemzetünk, a székelység és az egész Kárpát-medencei magyarság felemelkedéséért harcol. A mozgalom fõ célja az, hogy kineveljen egy olyan társadalmi réteget, akik úgymond tisztán látják a dolgokat, képesek szembenézni önmagukkal és az aktuális problémákkal, és a függetlenség kivívásának lehetõségétõl sem zárkóznak el, akik fel merik vállalni hagyományaikat, történelmüket, magyarságukat, és akik higgadtan, de határozottan fellépnek az õket eltiporni vágyókkal szemben, meg tudják védeni magukat, saját fajtájukat. Egyértelmûsítették, céljaik eléréséért nem papírháborúval és petíciók tömkelegével küzdenek, mint választott politikusaink, általában teszik itthon és Európában, és amit az aktuális hatalom úgyis sarokba dob, õk perekkel és az utcán való “harccal” akarnak eredményeket elérni. A vezérkar tagjai hansúlyozták, nem tagjai egyetlen politikai szervezetnek sem, önerõbõl, vagy különbözõ támogatásokból tartják fenn magukat. A szervezet ismertetése és eddigi eredményei mellett, olyan aktualitásokról is beszéltek, mint az idei Székely Sziget, amit Setétpatakan tartanának. Véleményt formáltak a közelgõ március 10-i marosvásárhelyi felvonulás, és a tavaly december 1-jei sepsiszentgyörgyi rendõri túlkapásokról is. Elmarasztalóan beszéltek az erdélyi és a brüsszeli politikusaink egy részérõl, de a hatalomtól vezérelt kisebbségi- és romániai sajtó és a média állásfoglalását sem tartják mindig helyénvalónak.

A nemzetért való harcot nemcsak a parlamentben lehet elképzelni, úgy, hogy négyévente egyet szavazunk. Az utcán kell kiállni az igazunkért, mert a politikusaink erre nem képesek, és nem is akarják - fogalmazta meg tömören állásfoglalását a HVIM vezérkara, elsõsorban a Bukarestben székelõ RMDSZ-es képviselõink irányába.
A globalizált, fogyasztói társadalom ellen lázadnak, és nem kérnek ebbõl az értékrendbõl, egy olyan világból, ahol fentrõl megmondják, hogy ki lehetsz, mivé válhatsz, hogyan öltözhetsz, mit fogyaszthatsz. A legnagyobb erõt a mostani 14-18 éves fiatalokban látják, ezért elsõsorban õket akarják megszólítani, ez az a réteg, amellyel meg akarják ismertetni a közösségi szellemet, a hagyományokat, a kaláka varázsát. Meg kell szólítani õket, értelmet kell adni jövõjüknek, és nem szabad tétlenül nézni azt, hogy elvándorolnak külföldre.
Elmondták azt is, hogy az lenne a legoptimálisabb, ha nem lenne ilyen szervezetekre, mint az övék, szükség a Kárpát-medencében, sajnos ez ma elképzelhetetlen, hiszen itthon is úton-útfélen azzal találkoznak, hogy a székelységet sértegetik, megalázzák. A román karhatalom pedig mindent megtesz azért, hogy õket, mint szervezet ellehetetlenítse, megbélyegzi tagjait, antiszemitának, sovinisztának, fajgyûlölõknek titulálva, ez azonban nem igaz, õk csak a nemzetük felemelkedéséért harcolnak. Nem értik, hogy ez miért zavar másokat, vallják továbbra is, hogy: Székelyföld nem Románia! Ezt pedig bárhol, bárki elõtt felvállalják, és bátran kijelentik, éppen ezért nem értik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének, Izsák Balázsnak azt a kijelentését, hogy nincs szükség ilyen jelmondatokra a március 10-i tüntetésen. A Noua Dreaptã, (Új Jobboldal), román nacionalista szervezet ellen, akiket államilag és politikailag is pénzelnek, négy éve, hogy folytatják a harcot, és nem adják fel. Legutóbb Sepsiszentgyörgyön akadtak össze, ám amíg az Új Jobboldal szabadon felvonulhatott és sértegethette az ott élõ sepsiszentgyörgyi magyarokat, addig õket a rendõrség feloszlatta, és néhány tagjukat meg is hurcolta, eljárást indítottak ellenük, köztük az erdõvidéki Farkas Bálint ellen is.
Ezek a tettek is bizonyítják, hogy a jövõben nagyon sok tennivaló akad, rendet kell tenni itt, és egyértelmûsödnie kell annak is, hogy a székelynek szabadságra van szüksége a fennmaradáshoz!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 860. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.