Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.02.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 860. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.02.21. Művelődés

Beírták nevüket a matematika-mûvelés erdélyi mozgalmának nagykönyvébe

A XXI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny házigazdája 2014. február 6-9 között a nagybányai Németh László Elméleti Líceum volt. A nagybányai festõ iskola színességébe, a történelem szépségeként beilleszkedett idén a matematika is. Németh Lászlót, a város szülöttjét idézve "Maga a feladat segít és véd bennünket". A Baróti Szabó Dávid Mûszaki Líceum diákjai ezúttal is beírták nevüket a matematika-mûvelés erdélyi mozgalmának nagykönyvébe. A 2013. december 14-i, Sepsiszentgyörgyön megszervezett megyei válogatón három helyet sikerült megnyerniük a baróti középiskolásoknak. Az országos szakaszon a 27 Kovászna megyei versenyzõ közül Kádár Attila, Trimfa Egon IX.B osztályos diákok, és Szász Apolka XI.B osztályos diákunk képviselte iskolánkat ezen a rangos megmérettetésen. Ez a verseny része annak a tehetséggondozó mozgalomnak, amelyet dr. Bencze Mihály brassói matematikatanár kezdeményezett 25 évvel ezelõtt, és amely egyben a 2014. március 12-16 között, Csíkszeredában sorra kerülõ XXIII. Nemzetközi Magyar matematikaverseny erdélyi válogató szakasza is. A verseny két fordulós volt. Az elsõ nap 4 feladatot kellet megoldaniuk 3 óra alatt romániai tananyag szerint, a második nap 6 feladatot közép-európai tananyagból 4 óra alatt.
"A matematikai intuíció lángja éppen hogy pislákol a gyermekek agyában. Meg kell erõsíteni és fenn kell tartani, hogy fénye minden számtani tevékenységre rávetülhessen" (Stanislas Dehaene) - ezek a gondolatok vezérlik azokat a felkészítõ tanárokat is, akik a Baróti Szabó Dávid iskolában matematikai tehetséggondozással foglalkoznak. A jól elvégzett irányítás és tanítás, diákjaink áldozatvállalása és kitartó munkája eredményekben is gazdagodott. Szász Apolka Az Erdélyi Magyar Matematikaverseny III. díját, és Minisztériumi dicséretet, Kádár Attila Dicséretet érdemelt. Mindketten képviselik iskolánkat a nemzetközi szakaszon. Szász Apolka felkészítõ tanára Darvas Anna-Mária, a IX. osztyályos diákokat pedig Oláh Ilkei Árpád készítette fel.
Oláh Ilkei Árpád, a Baróti Szabó Dávid
Mûszaki Líceum matematika katedrájának irányító tanára
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 860. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.