Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.02.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 860. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.02.21. Közélet

A politikai udvartartások bûvkörében és árnyékában

ALBERT EGON Eddig, közel huszonnégy éven át, az itt élõk leginkább annak lehettek tanúi és elszenvedõ alanyai is egyben, hogy a regnáló hatalom miként építi ki szép lassan politikai udvartartását, miként lesznek vezetõink egyre bátrabbak és pofátlanabbak az effajta “rokonizmus” gyakrolásában. A napi politika ékes példa erre, hogy tulajdonképpen miként is mûködik ez a zárt rendszer, ahová csak bizonyos körök léphetnek be, és élvezhetik ezt a sokak által irigyelt és utált bûvkört.
Megtanultuk azt is, hogy milyen Alice Csodaországán kívül, az úgynevezett árnyékvilágban, ahol kitaszítottak élik azokat a mindennapokat, melyeket a hatalmasok engednek nekik. De az, ami nagyban mûködik, az kicsiben is, sõt, talán még jobban, még ellenõrizhetetlenebbül, hiszen az országos média szeme elõl elbújva, sok olyan dologra képes az ember, amibe normálisan beletõrne a bicskája.
Vidékünkön is az effajta Farkas és a Kismalac meséjét játsszák azok, akiknek megadatik, hogy négyévente fordítsanak egyet a posztón. Bármennyire is próbálunk eltekinteni efelett, és bármennyire is próbálják magyarázni nekünk, hogy ez nem így van, és aki ezt állítja, hazudik. Mert allandóan megbizonyosodunk ennek a fordítottjáról, bezzeg amikor a választásokra készülünk, farkas módjára megjelennek politikusaink a mi portánkon is, kopogtatnak, hízelegnek. S mi lassan-lassan, akárcsak a kismalac a mesében, elkezdjük apránként megadni magunkat, engedünk a 48-ból, aztán amire észbe kapnánk, már a kezeik között tartanak minket, megkapták a voksot, aztán uccu, jöhet a dínom-dánom! Állt a bál mifelénk is, nem egy helyhatósági, parlamenti választást követõen, amikor mindenki összeborulva örült, hogy végre gyõzött az igaz, és végre valahára nemcsak a gazdagok, hanem az egyszerû nép, és ezáltal az egész vidék jól jár. Aztán mi lett belõle? Az elmúlt évtizedek keserû tapasztalatai nem egyszer igazolták, hogy nálunk is dívik a politikai rokonizmus, és hogy milyen az, amikor egyesek ebbõl a bûvkörbõl osztják az észt, és próbálják elhitetni a pórul járt néppel, hogy hát majd holnap, mivel ma ezt még nem lehet. Kemény az, amikor egyik napól a másikra arculüti az embert a kegyetlen valóság, amikor rádöbben, hogy talán ismételten megvezették. Amikor tehetetlenül nézi, hogy a hatalmasok miként lesznek még hatalmasabbak, amikor érzi, hogy az õ vállára nehezedõ szociális nyomást már nem képes tovább elviselni. A jövõ szép és zsíros azok számára, akik ezen udvartartások bûvkörében kiskirályként élnek, de a jövõ bizonytalan azoknak, akik az eszeveszett tékozlás árnyékában álmodják a jobb életet. De ki amit választott, azzal marad, mert azt érdemli.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 860. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.