Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.02.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 860. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.02.21. Közélet

Városi idill, ahol tavasszal és õsszel talán még mindig jobban megéri lovasszekérrel közlekedni, Baróton 2007 óta vezetik a vizet, falvakon még továbbra is álom a tiszta vezetékes víz, a csatornázásról, a normális járható utcákról nem is beszélve.
Belátható idõn belül tényleg lesz itt változás?

Fellendülhet így Barót, a hozzátartozó falvaival?

A város, ha valóban fejlõdni akar, és ezáltal szándékában áll felzárkózni a megye többi városa mellé, akkor nem engedheti meg azt a luxust, hogy nem csatlakozik a megyei Aquacov Közösségfejlesztõ Egyesülethez. A belépés kulcsfontossággal bírhat a 2014-2020-as európai integrált pályázatok esetében, Lázár-Kiss Barna polgármester szerint csak ezen az egyesületen keresztül tud majd pályázási lehetõségekhez jutni Barót. A megye többi városa már benne van, egyedül mi vagyunk, akik hiányzunk innen is – nyomatékosított.

Pál-Szilágyi Zoltán, az RMDSZ frakcióvezetõje igyekezett megnyugtatni az ezúttal is aggodalmaskodó ellenzéket, – akik ebben újabb cselt, magyarán a helyi vízárak megemelését látják –, hogy szó sincs ilyesmirõl ebben a határozatban, hogy odaadjuk a vízszolgáltatónkat, vagyonunkat, vagy sem, hanem hogy beállunk-e az egyesületbe - fogalmazott.
Érvei nem nyugtatták meg Szép Béla (EMNP) és Nagy István (MPP)-s tanácsosokat, elõbbi egy sor érvet hozott fel, hogy miért nem támogatja azt, hogy Barót beálljon ebbe az egyesületbe, a legnyomósabb okként azt hozta fel, hogy azoknál a településeknél, ahol beálltak az Aquacov-ba, mindenütt vízárat emeltek, és többnyire 2 lejrõl öt, hat lejre emelkedett az érték. “Oda kellene figyelni erre, hiszen azt látjuk, hogy az egész megyében egy egységes árat akarnak kieszközölni. Nem értek egyet azzal sem, hogy kiadjuk a kezünkbõl a vízszolgáltatót, és adjuk oda a megyének. Megint húzzunk le még egy rend bõrt az emberekrõl?” - ismertette álláspontját Szép.
Nagy szerint pedig megint ugyanaz a felállás, mint a hulladékszállító cég, a Tega esetében, a vízszolgáltatót át kell játszani a megyei érdekeltségû cégnek. “Nekünk van egy mûködõ vízszolgáltatónk, a cél az kellene legyen, hogy legyen egy mindenkitõl független vízszolgáltatónk, hogy így vizet kisebb áron tudjunk tartani” - indokolta a frakcióvezetõ azt, hogy miért nem támogatja az elõterjesztést.
Gál Károly tanácsos (RMDSZ) végighallgatva az ellenvetéseket, azt a kérdést intézte Szép Bélához, hogy õ milyen pénzbõl fogja finanszírozni azt, hogy falvakon is legyen végre vezetékes víz, és csatornarendszer, milyen pénzbõl vezet vizet a Néppárt? Szép azzal védekezett, hogy tudomása szerint például Felsõrákos tavaly sürgõsségi rendelettel célirányos pénzt kapott a megyétõl, 100 ezer lejt, amit vízvezetésre kell felhasználni majd, ám kíváncsi arra, hogy ez az összeg hova lett. Kíváncsi volt arra is, hogy milyen pénzbõl vezet majd vizet az Aquacov is, és mi arra a garancia, hogy Barót bekerül az RMDSZ által emlegetett pályáztatási rendszerbe?
A vitát Pál-Szilágyi ismételt hozzászólása zárta le, aki elmondta, beállunk vagy sem? - ez itt a kérdés, beállunk-e azért, hogy tudjunk fejleszteni például vízhálózatunkat, vagy minden marad úgy, ahogy van. Hiszen azt tudni kell, hogy a Baróthoz tartozó öt falunak semmilyen lehetõsége nincs arra, hogy vizes pályázata legyen. A lehetõséget ne szalasszuk el! Ezért kérte a tanácsosokat, hogy ezt szem elõtt tartva szavazzanak.
A végsõ döntésen az RMDSZ tanácsosai igennel, míg az MPP és az EMNP frakciója nemmel szavazott, ennek ellenére RMDSZ-es többséggel elfogadták a határozatot.


 <<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 860. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.