Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.02.14.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 859. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.02.14. Magazin

Fellövik-e az Apolló 9-et?

Erõsen elment a híre a faluban, hogy lövik fel az Apolló 9 nevû ûrhajót, nézné meg, mi a helyzet odafenn a Holdon, s körülötte, ott a nagy világûrben.
Akkoriban a naptár 1969 márciusát mutatta, s tavasz lévén, mi diákok vakációztunk, s ott fetrengtünk a felnõtt emberek között, bele-bele szólva a nagyok beszédébe, mivelhogy kezdtünk a tudományokban járatosabbak lenni, mint az elõbb említett nagyemberek, ahogy mi neveztük faluhelyen a felnõtteket.
Folyik mindenféle beszéd a soron következõ eseményrõl, de legtöbb tudománytalan eszmefuttatás. Kacagtuk mi, hogy még annyit se tudnak a híres felnõttek, miszerint a Hold egy kisbolygó, mégpedig a mi Föld nevû égitestünk kísérõ bolygója.
Szidtak minket, hogy állandóan ne szóljunk bele a nagyok dolgába, tudják õk, mit beszélnek, mert legnagyobb részük megjárta magát a nagyvilágban, szert tett némi tudományra.
Másnap az egyik barátom megformázta agyagból, gömbalakban a Földet és a Holdat. Megszárítottuk, majd estefelé vittük fel a falu központjába bemutatás céljából. Az öregek nézték, vajon ezek a kölykek mit helytelenkednek, mikor itt annyi világot járt ember van, tudják, mi van a nagyvilágban. Mik ezek a gombócok, te gyermek?- kérdezi az egyik, mutatván a bolygókat ábrázoló gömböcskékre. Talán szilvás gombócot csinálál agyagból? Nahát, szeretném látni, miképpen tudod megenni ezt a csodagyártmányt. Kacagta mindenki ezt a vicces jelenetet, de voltak, akik ellent szóltak, és a többieket biztatták a diákság meghallgatására. Ugyanis - szólt az egyik ember - õket azért küldtük tanulni, hogy valamit fel is mutassanak a tudományból, nem azért, hogy a napot lopják és a tanárokat, meg a szülõket szomorítsák. Nahát, állj elé azzal a tudománnyal, szólalt meg egy idõsebb ember. Hadd lássuk, hogy ott az iskolában valami tudomány ragadt-e rád, vagy csak a napokat lopod. Mit is jelképeznek azok a golyócskák?A barátom kezdi magyarázni: ez a nagyobbik golyó, mondta, a Földet jelképezi miniatûr formában, a kisebbik pedig a Holdat. Na most, a Földrõl kilövik az ûrhajót a világûrbe, direkt a hold felé. Száll az ûrhajó, viszi az ûrhajósokat magával a Hold felé, mert rá akarnak szállani arra. Meg akarják vizsgálni, milyen annak az összetétele, van-e ott életnek jele. Bolond vagy te fiam, hogy ilyesmiket elhiszel! Állt elõ a tudományával az egyik nagyember. Mondd meg nekem, miképpen tudnának odarepülni, mikor láthatod, hogy a madár is csak valamilyen magasra tud felrepülni, s onnan már viszszaesik, ha akar, ha nem.
Láttuk, nincs kikkel beszélni, ezért nem erõltettük tovább a tudományos brigád munkáját. Gondoltuk, eljön majd a rakétafellövés ideje, s akkor meglátja mindenki, mi lesz.
A várva várt este eljött, illetve éjszaka, a rakéta fellövés ideje. Az utcák tele voltak emberekkel. Mindenki kíváncsi volt a hihetetlen eseményre. Újhold volt azon az estén, sarló alakú volt a Hold. Meg is jegyezte egy idõs ember: "arra most ne szálljatok rea hé, met lebucskáztok.
Nem lássátok-e, milyen keskeny? Kacagta a jónép az idõs bácsi megállapítását. Ha jól emlékszem, a televízió is közvetítette a várva-várt eseményt, de az akkori technikai vívmányoknak megfelelõen, nem voltak valami élvezhetõ képek, amiket a világûrbõl tudtunk fogni.
Valami homályos képek jöttek be, mint a nyolcvanas években, amikor a bulgároktól vettük át a futball mérkõzések közvetítéseit. Így volt, igaz volt. Talán a velem egykorúak még jól emlékeznek a fent leírt eseményekre.
Egyed Béla gépészmérnök
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 859. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.