Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.02.14.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 859. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.02.14. Közélet

Dr. Deme Judit orr-fül-gégész fõorvos és Dr. Nagy Elõd Zsolt fogorvos tagjai voltak annak a 10 tagú csapatnak, mely tavaly megmászta a Mont Blanc-ot (4810 méter)

Ötvenévesen, kezdõként, Európa csúcsán

A.E. Az Európai Unió legmagasabb csúcsát, a Mont Blanc-ot (4810 méter), 1786 augusztusában mászta meg elõször két merész kalandor, Jacues Balmant és Michel Paccard doktor, az azóta eltelt idõ alatt a hegy az europai amatõr és hobbi alpinisták egyik kedvelt célpontja lett. S habár manapság elsõ ránézésre nem jelent akkora kihívást (évente megközelítõleg több mint húszezren másszák meg - szerk. megj.) a meghódítása, mint évtizedekkel vagy évszázadokkal ezelõtt, a csúcstámadás még a 21. században is veszélyeket rejteget, fõként egy kezdõ túrázó számára. Ám a megfelelõ felkészüléssel, odafigyeléssel és vezetõvel (Tulit Zsombor), bárki végigcsinálhatja, erre bizonyíték a VII. Székelyek a magasban hegymászó túrázás története, az, amely jól példázza, hogy kondíció és tapasztalat hiányában, egy teljesen átlagos ember is csúcsokat dönthet meg.

A sepsiszentgyörgyi Dr. Deme Judit fõorvosnak megadatott az a lehetõség, hogy ötvenévesen, lányával együtt feljusson a Mont Blancra, mindezt úgy, hogy tulajdonképpen semmilyen tapasztalattal, sziklamászói háttérel nem rendelkezett, ellentétben mászótársaival.
Egyik társa Dr. Nagy Elõd, aki elkísérte a keddi Tortoma önképzõ körre is, elmondta, hogy bár rendszeresen sportol és triatlonozik, hegyeket õ sem igazán mászott, még a Királykõn sem járt, ám ez sem riasztotta viszsza attól, hogy belevágjon a kalandba. Annyit azért elárultak, hogy egyiküktõl sem idegen a hobbi természetjárás, sõt a fõorvosnõt, gyakorlatilag ez is sarkallta arra, hogy végig kitartson a több hetes felkészülések során. Vallja, hogy alapjában véve minden ember feszegeti határait a hétköznapok során, amikor áttör egy határt, akkor újabb és újabb célok, kihívások fele tör.
A 2013-as évet teljesen erre tette fel a doktörnõ, elmondása szerint ezt családjával is közölte, aki támogatta ebben, hiszen 20 éves lánya, és 17 éves fia is vele ment, igaz, fia késõbb, az elsõ felkészülési túra után lemondott a mászásról. A vetített képes elõadásban a hallgatóság elé tárult az a csodálatos és különleges világ, amit csak ilyen magasságokban tapasztalhat meg az ember, a résztvevõ mászók is megbabonázva meséltek a fényben állandóan változó táj szépségeirõl, ami egyben erõt is adott átlendülniük a holtpontokon.
Az úgynevezett mászás három napon át tartott, az elsõ állomásuk 3200 méteren volt, a második 3840 méter, a harmadik 4810, ez volt a csúcs. Gyakorlatilag sokkal rövidebb idõ alatt meglehet tenni ezt a túrát, a világrekord például öt óra, fel-le, õk mégis felosztották a távot, azért, hogy ne legyen gond, és mindenki bírja, a “kezdõk” is a megterhelést.
Az erdõvidéki túrázok számára sem cseng idegenül a Mont Blanc, többen megmászták már, legtöbbjük épp a Székelyek a magasban nevet viselõ túrán mászták meg a hegyet, 2013-ban azonban, nem volt hazai a csapatban.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 859. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.