Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.02.07.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 858. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.02.07. Közélet

Daczó Dénes a 7határ gazdaportál fõszerkesztõje a 2014-ben megjelent Erdélyi Gazdaévkönyt ismertette

Az erdõvidéki gazdák leginkább a tej alacsony vételára miatt aggódnak, szerintük tenni kellene valamit ez ellen

A gazdák pontos informálása  a lényeg

A.E.Az Alutus Régió és a Városi Mûvelõdési Ház szervezésében múlt pénteken gazdatalálkozóval egybekötött könyvbemutatót tartottak, a baróti Mûvelõdési Ház Kászoni Gáspár termében, ahol a megyei és helyi szakemberek felszólalásai mellett, bemutatkozott a csíkszeredai 7határ gazdaportál is, emellett Daczó Dénes és Mihály László bemutatták az Erdélyi Gazdaévkönyvet is. A gazdatalálkozóból ismételten kiderült, akad még tennivaló és megoldásra váró probléma, míg a gazdák egy része a tej alacsony ára miatt aggódik, addig Fehér Mária- Magdolna az erdõvidéki mezõgazdasági kifizetési ügynökség irodavezetõje, arra figyelmeztette a gazdákat, hogy tartsák magukat a törvényekben leírtakhoz, pl. a területapú támogatások esetén, és pontos adatokkal szolgáljanak, másként könnyen megjárhatják.

Mihály László, a 7határ gazdaportált ismertette, amelyben gyakorlatilag az állatenyésztéstõl a méhészeten át, egészen a hobbi kerészetig mindenki megtalálhatja a számára hasznos és a gyakorlatban is kamatoztatható iformációt. Emellett, hírt szerezhetnek a különbözõ gazdákat is érintõ kormányintézkedésekrõl, vagy éppen az aktuális pályázati lehetõségekrõl is. Az Erdélyi Gazdaévköny, Daczó Dénes szerint is egy hiánypótló kiadvány, amelybõl úgy a laikus, mint a gazdálkodó ember megtalálja a neki megfelelõ írást. A könyvben több tucat olyan szakember írása, ötlete, javaslata olvasható, akik szakterületükön elismert egyének. Természetesen 240 oldalon nem lehet bemutatni az erdélyi mezõgazdaságot, ez egy kis szelete az egésznek, bátran meri ajánlani mindenkinek. A találkozó kapcsán röviden kitértek a Leader programokra, melyet Antal Esztilla, az Alutus Egyesület ügyvezetõ igazgatója ismertetett. Itt kiderült, a helyiek kissé nehezményezik azt, hogy ezekbe a programokba nem kerültek bele a specifikusan helyi igények, bár van próbálkozás, a helyi gazdák számára még mindig tájidegennek tûnik az egész. A jó hír az, hogy az elkövetkezõkben erre már figyelni fognak a pályázatok kiírásakor. Ezzel a felvetéssel egyékbént Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezõgazdasági Igazgatóság vezetõje és Ilkei Ferenc, Vargyas község polgármestere is egyetértett. Könczei leginkább a 2014-es esztendõ vidékfejlesztési terveirõl beszélt, ám konkrétumokat még õ sem tudott mondani.Fehér Mária-Magdolna a kifizetési ügynökségrõl beszélt, kihangsúlyozva, mennyire fontos az, ha a gazdák pontosan informálódnak, hiszen rengeteg olyan eset van, hogy az embereket félretájékoztatják vagy csak részigazságok jutnak el hozzuk. Szabó Miklós a bibarcfalvi közbirtokosság elnöke arra volt kíváncsi, hogyan lehetne megoldani azt, hogy õk is pályázhassanak, az egyetlen út, ha termelõegységgé alakulnak - hangzott a Könczei által adott válasz. Kiderült az is, hogy mekkora anyagi kieséseket és sok fejtörést okoz az, hogy Barót - talán emberi mulasztásnak is köszönhetõen - nincs hegyvidéknek nyílvánítva, szerencsére ez a jövõben megváltozhat.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 858. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.