Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.02.07.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 858. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.02.07. Magazin

A közös élmények, emberi kapcsolatok felbecsülhetetlen értéke

Közöttünk élnek, ismert, vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. Demeter Gyöngyi, a baróti Cimbora óvoda óvónõjének neve ismert Erdõvidéken. Több évtizedes pedagógusi munkássága során több generáció került ki a "keze alól", de emellett sokrétû a tevékenységi köre, melyet a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ) decemberben az Év pedagógusa díjjal ismert el. Interjúnkban arról kérdeztük, miért választotta a pedagógusi pályát, illetve mit tart a legfontosabbnak az óvodáskorú gyerekek fejlõdésében.


- Mi alapján ítélték a díjat, mitõl lesz valaki az év pedagógusa?


- A díj odaítélésében az óvodán kívüli tevékenységeim számítottak, mindaz, amivel a nevelõi munkámon kívül még foglalkozom, mivel elég sok ilyen van. Több mint tíz éve báb- és színjátszó táborban személyiségfejlesztést tartok játékos módszerekkel, ezért minden évben továbbképzõn veszek részt Magyarországon, hogy mindig új módszereket tanulhassak meg. Anyák klubjában, nõszövetségi konferenciákon tartok elõadásokat, általában neveléssel kapcsolatos témákkal. Egyre többet foglalkoztat az emberi kapcsolatok problémája és az oktatás modern módszerei. Az interaktív szülõértekezlet volt az, amivel elkezdtem kísérletezni, kialakítottam, és a témával kapcsolatosan tartottam elõadást országos konferenciákon, módszertani napokon, pedagógusi körökön. Megjelent az óvónõk országos lapja, ahol szerkesztõ vagyok, ezeken kívül önkéntességet is vállalok általam fontosnak tartott ügyekért. Szeretek emberekkel dolgozni.


- Mit jelent Önnek ez a díj?


- Én azért vállalom mindezt, mert szeretem csinálni. Az, hogy most elõször hallottam, hogy elismerik mindazt, amit az oktató-nevelõi munkán kívül teszek, jólesõ érzés, és utólag is, ha majd a gyermekeimnek megmutathatom, hogy én ezt a munkám elismeréséért kaptam.

- Hány éve van a pályán?


- Harminc éve elmúlt. Helyettesítõ tanárként kezdtem, voltam két évet tanító, majd elvégeztem a tanítóképzõ fõiskolát, a pszichológiai egyetemet.


- Idõközben jött rá, hogy szereti ezt csinálni, vagy mindig óvonõ szeretett volna lenni?


- 18 évesen, egy véletlen folytán kerültem a tanügybe, és akkor azt mondták, hogy én ezt nagyon jól csinálom. Gondolom, hogy valamiféle rátermettség is volt, van bennem. Azóta megszakítás nélkül ezzel foglalkozom, és igyekeztem folyamatosan iskolákat végezni, és képezni magam, mert szeretem csinálni.


- Szerencsés, hogy rábukkant arra a hivatásra, ami Önnek való?


- Igen, mert végzettség nélkül kezdtem el, választhattam volna másik pályát, viszont azt kezdtem tanulni, amit megszerettem.


- Tapasztalatai alapján a mai szülõnek mivel másabb a helyzete mint régebb?


- Azt tapasztalom, hogy aki gyermekkel szeret foglalkozni, az mindenképp rugalmas kell hogy legyen. Az én pályám kezdetén, fõleg faluban, a szülõk nagyrésze nem dolgozott, és másfajta kapcsolat volt a szülõ és gyermek között. Akkor még nem volt ilyen mértékû technikai fejlõdés, tévé, számítógép, most ezek bizonyos téren negatív irányba viszik a szülõ és gyermek közti kapcsolatot. Jó, hogy van internet, számítógép, mert rengeteg információhoz jut a szülõ, és így a gyermek is, de annyira elszigeteli ez a gyorsan változó világ az embereket egymástól, hogy egyre kevesebb a kommunikáció az emberek között. Régebb a szülõ többet beszélt a gyermekével, voltak baráti kapcsolatok, a családok összeültek, a gyermekek szánkózni jártak, az utcában játszottak. Azt gondolja esetleg a szülõ, hogy az a jó, ha minél több információt kap a gyermek, de ez nem így van, az én véleményem szerint az a jó a szocializáció és személyiségfejlõdés szempontjából, hogy az emberek között kapcsolat legyen, mert akkor megtanul viselkedni, konfliktust megoldani, kommunikálni és bizonyos helyzetekben nõ az önbizalma, fejlõdik. Megváltozott a világ, és ezt a gyermekek érzik, ezért van az, - nemcsak az én véleményem szerint, hanem világszerte - hogy egyre több a tanulási zavarral küzdõ gyermek, egyre kevesebb a kreativitás, és sok a magatartászavaros gyermek.


- Mi a legfontosabb tanács, amit óvodáskorú gyerekek szüleinek adna?


- Bármennyire nehéz, mivel elfoglaltak vagyunk, de óvodáskorban egyszer van a gyermek, személyisége óvodáskorban fejlõdik ki igazán, és a legfontosabb tápláléka, hogy szeretetet kapjon, együtt legyen a szülõvel, és közös élményeik legyenek. Ne sajnáljuk azt az idõt, amit a gyerekre kell szentelni. Akkor jó a közösen eltöltött idõ, ha a gyermek azt mondja, hogy csináljuk ezt holnap is.


- Mivel tölti szabadidejét, hogyan kapcsolódik ki?


- Mikor nincs munkám, alig várom, hogy hétvége legyen, mert ilyenkor az erdõn vagyok, nagyon sokat túrázok, tornászom. Nekem a természetben eltöltött idõ adja az energiát a mindennapokhoz.

Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 858. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.