Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.02.07.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 858. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.02.07. Közélet

Elkezdõdtek a közbeszerzések, ám konkrétan még nem lehet tudni, hogy itt mikor lesz új híd

Idén elsõbbséget élvez a nagyajtai lezárt híd újjáépítése is

A.E.Kovászna megye eddigi legnagyobb költségvetését fogadták el Sepsiszentgyörgyön, január 30-án, csütörtökön, a megyei tanács soros ülésén – áll Kovászna Megye Tanácsa sajtóirodája által kiadott közleményben. A három millió új lejbe kerülõ hídról, arról, hogy idén mikor -, vagy egyáltalán elkészül-e, az illetékesek nem igazán tudtak pontos választ adni, de annyit leszögeztek, hogy nemcsak Erdõvidék, hanem a megye érdeke is az, hogy minél hamarabb meglegyenek a munkálatokkal.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az ülésen bejelentette: "Közel 220 millió lejt tesz ki a megye idei költségvetése. Ez nagyjából 47 millió euró, jóval több, mint az elmúlt évek során.
Eddig ez a legnagyobb költségvetés, amit javarészt az Európai Uniós beruházásainknak, sikeresen elbírált projektjeinknek köszönhetünk." A 219 885 000 lejes költségvetésbõl a tanácselnök szerint több prioritást élvezõ beruházást is finanszíroznak, többek között a Nagyajtát Apácával összekötõ híd építését - áll a közleményben.
Aznap, a Miklósváron tartott erdõvidéki széki elnökválasztáson, a megyevezetõ külön kitért a Nagyajtai híd helyzetére, ahol – úgy fogalmazott–, jelen pillanatban folyik a közbeszerzés, ám azt õ maga sem tudta elõre megjosólni, hogy a híd építéséhez konkrétan mikor fognak hozzá. Azzal õ is tisztában van, hogy ez a híd a vidék számára menynyire fontos, ezért minél hamarabb hozzá akarnak a munkálatokhoz fogni.
Bár számtalanszor kaptak Bukarestbõl ígéretet a szóban forgó híd újjáépítésére, (ez még akkor történt, amikor az RMDSZ kormányon volt - szerk. megj.) ezek soha sem teljesültek. Eljött hát az idõ, hogy a megye kézbe vegye a dolgokat, még akkor is, ha ez igen nagy anyagi terhet jelent, az új híd ugyanis számítások szerint három millió új lejbe kerül.
A hidat még tavaly decemberben lezárták az autós forgalom elõl, mivel szerkezete nagyon megrongálódott, és életveszélyessé vált, jelenleg csak gyalogosan és kerékpárral lehet közlekedni.
A kényszerû intézkedés nemcsak a környék autósforgalmát érinti érzékenyen, hamarosan nyakunkon a tavasz, és a nagyajtai, apácai, ürmösi gazdáknak a földjeiket mûvelni kell. Az említett községek elöljárói 2013 novemberében a helyszíni terepszemlén elmondták, ha a hidat teljesen lezárják, akkor tulajdonképpen több száz helyi gazda életét, és megélhetését nehezítik meg.
Csak Apácának például, több mint 200 hektár területe van Nagyajtai részen, de hasonló helyzetben van Ürmös és Nagyajta is, a gazdák itt oda vissza járnak a hídon területeik megmûvelése érdekében, az idõ most ellenük dolgozik.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 858. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.