Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.01.31.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 857. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.01.31. Közélet

antal Eredeti demokráciánkban, az elmúlt huszonannyi év alatt, hogyha két centis hó esik, lebénul a fél ország, mentõszolgálat, betegszállítás, áruellátás, közúti forgalom, egyszóval minden fenekestõl felfele fordul, minek következtében települések, vidékek lesznek megközelíthetetlenek, napokra elzáródnak a civilizációtól, persze, ha lehet nálunk ilyesmirõl beszélni. Közben a lehullott havon, az ilyenkor megszokott bûnbak keresés, egymásra mutogatás hevében, még egy-egy politikus, kinevezett prefektus, köztisztviselõ karrierje is jégrefut.
A tévé csatornáiból folyik ki a katasztrófa hangulat, s váltva az adásokat, nem látsz csak havat, csalódott, panaszkodó embereket, miközben a kormányon levõ politikusok határozottan állítják, hogy a helyzet tökéletesen ellenõrzés alatt van.
A mostani tévés hódömping elõjátéka volt a szervátültetés szolgálatos repülõjének a lezuhanása, ahol a jól szervezett katasztrófavédelmünk rendesen leszerepelt, hiszen a mobiltelefonos, GPS-es, mindenféle jelkibocsátós, nyomkövetõs világunkban, a gyapjúszvetteres móc paraszt szimatja lóhosszal verte a képzett technikát, hiszen órákkal megelõzte a lezuhant repülõ szakképesített, kiképzett keresõit.
Apropó katasztrófavédelem, ez az az aggódó társaság, mely többek között büntetés terhe alatt kötelez lerajzolni, berámázni, és jóváhagyatni, látható helyen, a falra kiszögezni az épület kiürítési tervét tûz esetén. A gyengébbek kedvéért az egyetlen helyiség egyetlen ajtójára mutató piros nyíl mentén kell elhagyni a szobát. De ki az a hülye, aki falon át akarna kilépni, még ha arra mutatna is a piros nyílacska. Na de ne forszírozzuk tovább, úgy látszik, ilyen idõket élünk.
Volt ez másképp is, amikor az emberek örültek a hónak, emiatt nem szüneteltek iskolák, szünetekben hógolyóztak, elõkerültek a szánkók, a hidegtõl pirospozsgás arccal, sötétig szánkóztak a gyerekek. Nagy hideg volt? Egykettõre készült a jégpálya, gyerek, felnõtt korcsolyázott, párolgott a forró tea. A nagy hóban ösvény volt a fásszínig, s nem kellett sárga, vörös és narancskódot hirdetni, hogy mindenkinek legyen az éléskamrában pár napos, hetes tartaléka, hogy csendesen éldegéljen. A doromboló tûz mellett figyelték az emberek, hogy milyen szépen havaz, egyszóval mindenki örült annak, amit most katasztrófának nevezünk. Történt mindez nem is olyan régen, mikor még nem volt politika az idõjárás.

 <<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 857. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.