Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.01.31.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 857. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.01.31. Közélet

Közel másfélmilliárdos hiányt kellene pótolni, de hogyan?

A.E.Nehéz év elé néz, idéntõl a baróti Gaál Mózes Gimnázium, az új fejkvótarendszer bevezetésének köszönhetõen, az elõzetes számítások szerínt, az intézményen belül dolgozó alkalmazottak fizetésénél, ha nem változik a helyzet, akkor év végére durván másfélmilliárd régi lejes hiánnyal lesznek kénytelenek számolni.
Azt, hogy ezt a kiesést honnan, milyen forrásokból potólják, azt egyelõre maga Zajzon Csaba intézményvezetõ sem tudta megmondani. Annyi biztos, nincsenek könnyû helyzetben, hiszen az igazgató számára jelenleg elképzelhetetlen az, hogy csoportokat, osztályokat szüntessen meg, hiszen mint fogalmazott, senkit nem diszkriminálhatnak, ugyanis minden gyereknek joga van iskolába járni és tanúlni.

A Gaál Mózes Gimnáziumba (I-VIII) és a hozzá tartozó ovódákba, és speciális osztályokba összesen 898 gyerek jár, ez az új fejkvótarendszer értelmében a visszaosztásoknál 2 millió 381 ezer új lejt tesz ki most, ez kimondottan csak a fizetésekre megy. Zajzon úgy fogalmazott, a müködési költségek fedezése terén rendben vannak, a fizetéseknél azonban egy másfélmilliárdos kieséssel kell számolniuk, a tulajdonképpeni probléma tehát ez. Ráadásul az új fejkvóta rendszer érvénybe léptetése után a kormány megemelte a kezdõ tanárok alapfizetését, ezért is ekkora a pontolandó összeg. Nemrégiben egy ellemzést is végeztek el, arra vonatkozóan, hogy melyek lennének a lehetséges megoldások és a rendszerben hol vannak azok a pontok, egységek ahol változtatásokra, átszervezésekre lenne szükség, ha a helyzet nem válltozik.
Jelen pillanatban az intézmény számára az egyik legnagyobb érvágás az, hogy Miklósvárrol a gyerekek jó része Nagyajtára jár tanulni.
A másik problémát az új fejtkvótarendszerben az iskolában müködõ román osztályok jelentik, így ugyanis nagyon kevés létszámú osztályok vannak, az I-IV-ben 20%, mig az V-VIII-ban 38%-ban járulnak hozzá a fizetési alaphoz, ez pedig nagyon kevés. Az óvodák esetében sem rózsás falvakon a helyzet, Miklósváron ez az arány például 35%, mig Bibarcfalva esetén 48%, tehát ezek azok az egységek, amelyek ugymond a legkevesebbet adják a közösbe, ezt az ellemzést átküldték a megyei tanfelügyelõséghez is - tájékoztatott.
Az igazgató ezen számadatok közlése kapcsán is többször kihangsúlyozta, a megoldás nem az, hogy csoportokat, osztályokat szüntessenek meg
(ez esetben román a román szekció szerk.megj.) A pozitív diszkrimináció elvén, kellene a Tanügyminisztérium megoldja ezt a speciális helyzetet, úgy, hogy a fennálló különbözetet fel kellene vállalja. Nem tehetnek egyetlen gyereket sem az utcára, ugyanakkor köztudott, hogy Barót nem egyedüli lyen eset, az országban számos ilyen hely van, igy kellene találni a problémára perecedenst, mert minden gyereknek alapvetõ joga van tanulni, és az ország jövõje van a kezükben. Ha iskolákat, osztályokat, ovódákat kell bezárjanak, pedagógusokat kell elbocsájtaniuk akkor ezért ki lesz a felelõs, az igazgató, akinek nincs más lehetõsége, minthogy vágjon, és iskolákat bezárjon?! - fogalmazta meg meglátásait és aggódalmait Zajzon.
A jövõt illetõen, bár sok bizakodásra nincsen oka, elmondta, hogy talán egyetlen járható út, az lenne, - amennyiben a kormány nem ad plusz támogatást, vagy nem emeli a fejkvóta összegét legalább 10%-al - , hogy az iskola, polgármesteri hivatal, és a tanfelügyelõség közösen fogna össze, és keresne megoldást.
Ez ügyben megkerestük Lázár-Kiss Barna polgármestert is, aki picit másként látja a helyzetet, az igazgató által említett összefogást. Véleménye szerint meg kell élni abból ami van, ugyanakkor azért van az iskolában igazgató, hogy megoldást keressen ezekre a problémákra, és hozza meg azokat a döntéseket amit meg kell hoznia, a baróti liceumnál például megtudták oldani - füzte hozzá.
A hivatal nincs olyan anyagi helyzetben, hogy ezt a másfélmilliós hiányt, amirõl Zajzon beszél fel tudja vállalni, az elmúlt évek tapasztalatai azt támasztják alá, hogy a kormány eddig is pénzeket külnönített el az ilyen speciális esetek orvoslására, meglátása az, hogy ez 2014-ben sem lesz másként - ismertette az álláspontját az elöljáró.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 857. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.