Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.01.31.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 857. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.01.31. Közélet

Se pénz, se munka

Sz. Réka. Erdõvidéken az ember nem válogat nagyvonalúan a szabad állások között, mivel ilyen kevés van. A jobb élet reményében ezért nagyon sok fiatal, sõt, családdal rendelkezõ édesapa, édesanya vállalkozik arra, hogy külföldi munkalehetõség után néz. Az emberek elkeseredését kihasználva azonban sokan meg szeretnének gazdagodni, fantomcégek ütik fel egyik napról a másikra székhelyüket, ahol szép jövedelem ígéretével csalogatják a gyanútlan munkakeresõket. Többféle csalási módszer létezik. Hallottunk már olyant, hogy az ügyintézés és az utaztatás költségeinek a kifizetése után eltûnt a cég, de olyant is, hogy a kiutazás után döbbent rá a munkavállaló, hogy se pénz, se munka.
Legutóbb egy sepsiszentgyörgyi cég tett lakatot ajtajára egyik napról a másikra, azok után, hogy 1400 eurós jövedelemmel járó munkahellyel kecsegtette az érdeklõdõket, akik szerzõdést is kötöttek a céggel, személyenként 500 lejt fizetve ki, annak reményében, hogy egy hónapon belül Németországban dolgozhatnak. A pórul jártak között sajnos több erdõvidéki személy van. Az ügy annál inkább felháborító, hogy a fantomcég tulajdonosa nem az elsõ csalásnál tart, tavaly más néven bejegyzett céggel, ugyancsak több ember életét keserítette meg, mégis kapott lehetõséget arra, hogy újból elkövesse tettét.
Sokszor halljuk, hogy óvatosan kell bánni a külföldi munkaajánlatokkal, figyelmesnek kell lenni, de hogyan? Egyáltalán mit tehet, aki munkaközvetítõ céghez folyamodik, hogy elkerülje a csalást? – tettük fel a kérdést Édler Andrásnak, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, aki elmondta, a csalók kiszûrésére az is lehet egy megoldás, hogy felkeressük az általa vezetett intézményt, (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 17 szám), ahol minimális összegért kivonatot állítanak ki arról a cégrõl, amelyrõl érdeklõdünk. Ebbõl kiderülnek a fontosabb adatok, hogy ki, és mikor alapította a céget, illetve, hogy mûködõ cégrõl van-e szó.
Megkeresésünkre reagálva, a többszöri csalást figyelembe véve, Édler András elmondta, együttmûködést kezdeményez a rendõrséggel, kérni fogja egy olyan lista kiállítását, mely tartalmazza azok nevét, akik ellen eljárás indult csalás gyanújával, így figyelmeztetni tudják majd azokat, akik az intézményhez fordulnak tájékoztatásért. Elmondása szerint fontos lenne, hogy a rendõrséggel közösen, együttmûködve tudjanak segíteni a rászorulóknak, hogy ne essenek csalók csapdájába.
A rendõrség Kovászna megyei szóvivõjét, Nicoleta Marint is megkerestük az ügyben, aki elmondta, azt tudják tanácsolni mindenkinek, hogy mielõtt egy munkaközvetítõ céghez fordulna, minden lehetséges módon nézzen utána annak, hogy megbízható-e az illetõ cég, akár internet segítségével, vagy más személyektõl érdeklõdjenek, akik már igénybevették a cég szolgáltatásait.
A fent említett üggyel kapcsolatosan elmondta, van eredménye a nyomozásnak, azonban nem tehetik közzé ezeket, mivel még folyik a kivizsgálás, és az információk közlése hátráltatná õket a nyomozásban.
Mindenképpen azt tanácsolja a kárvallottaknak, hogy bizalommal forduljanak a rendõrséghez, és tegyenek panaszt, hiszen az ügy kimenetelében ez nagyon fontos, mivel a hasonló ügyeket összekapcsolják, és nem mindegy, hányan tettek panaszt.
A becsapottak sajnos a kárral maradtak, csak abban reménykedünk, hogy legalább azoknak segíthettünk kicsit, akiknek ezután áll szándékukban külföldi munkát vállalni.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 857. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.