Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.01.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 855. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.01.17. Sport

Autonómiát tiroli alapokon!

Az Erdély Dél-Tirol partnerség megerõsítésérõl, a székelyföldi autonómia megteremtésérõl, az Európai Unió nyújtotta lehetõségekrõl, a kisebbségi érdekérvényesítés feltételeirõl számolt be többek között Vincze Loránt, az RMDSZ külügyi titkára, az Európai Nemzetiségek Föderatív Unió (FUEN) alelnöke Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet ügyvezetõ elnökének jelenlétében a január 15-én, szerdán tartott sajtótájékoztatón. elnökének jelenlétében a január 15-én, szerdán tartott sajtótájékoztatón. Vincze Loránt felszólalásában a Dél-Tirolban hatékonyan mûködõ autonómia modellt ismertette, amely ötven évi kemény munka árán valósult meg. "Új szakaszban vagyunk az autonómiáért folyó harcban. Az elmúlt évek történései azt mutatják, hogy most már erõs társadalmi alapja van, komoly politikai egység áll mögötte és innen gyorsabban is lehet építkezni, ugyanakkor komoly partnerekre van szükség. A FUEN erõs partnerünk Európában, de elsõsorban a román politikumot kell meggyõzni arról, hogy az autonómia nem vesz el a közösség jogaiból. A külföldi nyomásgyakorlás, a nemzetközi partnerek folyamatos jelenléte segíthet, abban, hogy Romániában kedvezõbb körülményeket teremtsünk az autonómia befogadására."Az alelnök elmondta, a jövõben is folytatni kívánják a Dél-Tiroli példa Erdélyben való ismertetését, valamint Székelyföld Brüsszelben való széleskörû megismertetését. Céljuk az európai kisebbségi keretszabályozás és érdekérvényesítés megteremtése.
Vincze Loránt kiemelte: az Európai Néppárt külkapcsolatok terén nyújtott segítséget, többek között az európai õshonos kisebbségek védelemének tekintetében, amelyet az európai parlamenti választási program részévé akarnak tenni. Az európai választások okán elmondta: fontos lenne, ha magáról Európáról és választások fontosságáról kezdõdne egy beszélgetés a közösségünkben, valamint a megoldásra váró kérdéseket, cél, hogy minél többen menjenek el szavazni. Románia sokat köszönhet az uniós csatlakozásnak, fõként gazdasági tekintetben, sikeresek voltak a vidékfejlesztési és mezõgazdasági területalapú támogatások, a fiatalok számára biztosított ösztöndíj, külföldön való tanulás lehetõsége és egyéb hasonló lehetõségek. "Megérte. Folytatni kell, mert Románia számára ez jó." Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezetõ elnöke az európai parlamenti választások kapcsán kifejtette: "Azok a személyek, akik szeretnék jelölteni magukat az EP választásokra, azok az RMDSZ megyei, illetve területi szervezeteitõl, platformjaitól, a Magyar Ifjúsági Értekezlettõl igényelhetik a támogatói ívet. Ezt követõen a Szövetségi Állandó Tanács február végén hozza meg ennek függvényében a döntését.
                                                                                                                                                                                                                                RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 855. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.