Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.01.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 855. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.01.17. Közélet

Szó sem lehet a direkt szerzõdésrõl

A.E.Továbbra sem hajlandó megszavazni a hulladékszállítás teljes odaadását a sepsiszentgyöri Tega Rt-nek az ellenzék, mindaddig, amíg ezt direkt szerzõdésben tenné meg a polgármester és csapata - errõl újfent bizonyságot tettek a hétfõi tanácsülésen. Bár ezúttal a hulladékra vonatkozó határozattervezet három részre volt bontva, ám változtatások nélkül, az RMDSZ mellette, az MPP és az EMNP sorra nemmel, illetve tartózkodással voksolt, a 16 éves direkt, és az ideiglenes szerzõdés meghosszabítására is. De elutasították az integrált hulladék pályázaton nyert szelektív szigetek, kontájnerek és a hatmilliárdos autó használatba bocsájtását is, a Tega Rt számára. Az utóbbi döntéssel, Lázár-Kiss Barna polgármester szerint, körülbelül 35 milliárd régi lej visszafizetését kockáztatják a nem-mel, illetve a tartózkodással szavazó tanácsosok, és ha emiatt is veszíti el a város az integrált uniós szemetes pályázat perjét, akkor ezért a tanácsosok is felelni fognak - hívta fel a figyelmet.


Pál-Szilágyi Zoltán az RMDSZ frakcióvezetõje, többször is próbálta jobb belátásra bírni az ellenzéket, ám sikertelenül. A licittel kapcsolatosan elmondta, hogy bár ez az egyik járható út, a város már megtapasztalhatta, hogy hová vezet. 2009-ben kézrõl-kézre járt a szolgáltatás, három hulladékszállító is volt a városban, ennek az eredménye az lett, hogy 2014-ben ez a kényszerhelyzet áll fenn.
A direkt szerzõdés sokkal elõnyõsebb az adófizetõk számára, mint ha kitennék licitre, hiszen a Tega egységes árakkal dolgozik, míg egy idegen szolgáltató a szemételhordásért jóval többet fog kérni, mint a mostani 5 lejes ár. Ráadásul mivel Barót tagja az Sepsi Ökó Egyesületnek, amelyhez megyeszinten 35 önkormányzat is tartozik, így meglátása szerint nem áll fenn a veszélye a monopol, önkényes helyzet kialakulásának. Pál-Szilágyi érthetetlennek tartja azt is, hogy addig amíg a megye többi településének, és eErdõvidék többi községének jó a Tega, addig Barót az egyetlen -mint általában-, ahol ez a szolgáltatás nem kell.
Nagy István, az MPP frakcióvezetõje hamisnak, és törvénytelenségbe ütközõnek nevezte Pál-Szilágyi állításait, pártja továbbra is a licitet szorgalmazza, mint az egyetlen járható törvényes utat. A Sepsi Ökos dologról pedig állítja, mese, hiszen errõl az egyesületrõl tudni kell, hogy a megye önkormányzatainak csupán 1% tulajdona van a cégben, a többi 99 %, a sepsiszentgyörgyi önkormányzaté. Nincs itt másról szó, mint arról, hogy bizonyos emberek a Tega Rt-n keresztül zsíros, jól fizetõ álláshoz jussanak, és a licit mekerülésével monopol helyzetet alakítsanak ki- fogalmazott. Megfontolásra sem méltatta a város jegyzõnõje, Dombi Réka Hilda azon érvelését, miszerint a direkt szerzõdéssel való odaítélés törvényes, hiszen ez ügyben konzultáltak a prefekturával, és ott azt mondják, hogy úgy járjanak el hulladék ügyben úgy ahogyan ezt Kézdivásárhelyen tették.
A hulladék körül kialakult vita során kiderült, az MPP frakcióvezetõjének is lenne beszámolnivalója hulladékügyben. Páldául a Phare pályázaton nyert leltári tárgyak odaítélésével kapcsolatosan, hiszen kiderült, 2009-ben a volt polgármester az egészet odaadta az akkori hulladékszállító cégnek, a most felszámolás alatt lévõ KVG-nek, mindezt a tanács jováhagyása nélkül - ezen tettét Lázár-Kiss Barna polgármester dokumentumokkal is bizonyítani tudja, mint ahogyan ez az ülésen el is hangzott, így elvárta volna, hogy Nagy most is a határozattervezet mellett szavaz, és nem keveredik ellentmondásokba. A volt elöljáró ellenben egyáltalán nem látott ebben ellentmondást, ahhoz, hogy megfeleljen a szemetes pályázat kritériumaihoz, nem tehetett mást, ráadásul ez a határozat már évényét vesztette - magyarázta igazát Nagy István. A polgármester pedig jobban tenné, ha azzal foglalkozna, hogy másfél év után végre tegye ki licitre a szolgáltatást, hogy ne álljon fenn sürgõsségi eset - vágott vissza.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 855. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.