Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.12.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 852. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.12.20. Közélet

"Ímé a szûz fogan méhében és szül fiat, és annak nevét Immanuelnek nevezik, ami azt jelenti: Velünk az Isten." (Mt. 1,23) Karácsony közeledtét jelzik a mindenfelé megjelenõ díszek, reklámok, akaratlanul is tudomásul kell venni. Kérdés azonban, hogy ez mennyire karácsony és mennyire csak kampány. Amikor Ésaiás próféta hírül adta a Megváltó születését, akkor még a külsõségek nem takarták el az üzenet lényegét: Isten száll testben közénk. Ma már a legtöbbször ez sikkad el a nagy ünnepi hangzavarban. Valóban velünk az Isten? Nem egy egyszerû kérdés. A legtöbben pontosan ilyenkor, ünnepek akalmával döbbennek rá, hogy mennyire magukra maradtak. Amikor a család nem tud, vagy nem akar összegyûlni, amikor az ünnep nem a Megváltó születésérõl szól, hanem a még nagyobb hajtásról, az ajándék-versenyrõl, a megfelelési kényszerrõl. Az örömhírre mindenkinek szüksége van, hogy ellensúlyozza a nyomtatott és elektronikus sajtóból szüntelenül áradó rossz hír zuhatagot. Ha csak
néhány napra sikerül a gondokat háttérbe szorítani és igazán örülni, igazi ünnepet tartani kívül és belül egyaránt, akkor valósággá válik az ige üzenete: Velünk az Isten. Mert õ velünk van hétköznap és ünnepnap, csak nehezebb odafigyelni rá a mindennapi robotolás közben. A lényeg nem azon van, hogy milyen külsõségekben jelenik meg, hogy fényesen csillogó, díszes környezetben, vagy egyszerûen, hanem azon, hogy sikerüle meglátni Õt. Hiszen azért lett emberré, hogy ez lehetõvé váljon. Már akkor sem örült mindenki, akkor is volt Heródes. Mégis ez volt a megoldás a világ gondjaira: egy jászolban fekvõ gyermek. Ha a külsõségeket nézzük, nem volt királyi jelenség: jászolban, állatok között találtak rá az õt keresõk. De rátaláltak. És a ki igazán keresi, az a mai zûrzavaros idõben is megtalálja. Mert nem csak akkor és ott, hanem mindenhol és minden idõben: Velünk az Isten!

Molnár Sándor,
nagybaconi református lelkipásztor<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 852. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.