Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.12.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 852. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.12.20. Magazin

Itt a Karácsony

Régi emlékek jutnak az eszembe, most, amikor deres fõvel várom az újabb, idei Karácsonyt. Bizony, sok esztendõ elszalada, s a gyerekkori boldog örömöktõl a mostani Karácsonyig, mindenre nem is tud emlékezni az ember. De, talán, így van jól. Egy pár, karácsonnyal kapcsolatos, vidám élményemet szeretném megosztani a kedves olvasókkal. Talán a múlt század ötvenes éveinek a vége felé történt, kisgyermek voltam, testvérhúgommal együtt. Valahogy akkor még a rokonok is jobban összetartottak, s amely háznál kisgyerek volt, ott segítettek a karácsonyi elõkészületekben, így a karácsonyfa díszítésében is. Minket, természetesen, ahogy székelyesen mondtuk, idõnap elõtt lefektettek, nehogy megijedjünk az angyaltól. Valahogy, nagy keservesen, el is szenderültünk, de hamar megébredtünk, s tettük magunkat, hogy alszunk. Nagy késõre megjött az angyal. Akkor már szabadott felébredni, szemekbõl az álmot kitörülni. S hát uram, teremtõm, két karácsonyfát hozott az angyal, egyet nekem, s egyet a húgomnak. Persze, olyan kisebbeket, de a kettõ kitett egy nagyot. Volt akkor öröm, sikítozás, ugrándozás. Következett a leltározás, mi is van valójában a karácsonyfán és alatta. Boldogan tudtunk örvendeni mindennek. Nem volt akkor ennyi mûanyag játék, ûrrakéták, vasúti mozdonyok, hajók, stb., de volt alma, dió, mogyoró és kiskalapács, amivel azokat meg tudtuk törni, s talán az akkori kisgyerek boldogabb volt, mint a mai, rohanó világbeli. Már nagyobb gyermekkoromban történt a következõ, Karácsony elõtti eset. Nem sikerült fenyõfát szerezni az angyalnak, így hát, mi ketten néhai édesanyámmal indultunk neki, bár egy fenyõágat hozni, így is meg lehetett adni az Ünnep hangulatát. Legközelebb volt egy, már kihalóban levõ vegyes fa fajtájú erdõcske, a falutól nem messze. Oda indultunk mi el, mert, gondoltuk, egy fenyõágacskát csak sikerül majd szerezni, azért az erdész csak nem büntet meg. Már jó szürkület volt, amikor elindultunk. Bizony, félegettem én, hiszen még gyermek voltam, mégpedig kicsi, pedig mások szemében szerettem volna nagyobbnak látszani. A faluban sokszor hallottam nagy emberektõl, hogy karácsony táján a farkasok már a falu közelébe merészkednek. De, hála Istennek, nem történt semmi baj. Sikerült pár fenyõágat levágni, azok lettek az akkori Karácsonyi ünnepünk megszépítõi. Azokat is fel lehetett díszíteni szépen, csak kis leleményesség kellett hozzá, s érezni hozzá azt a boldog együvé tartozást, amit mi akkor szívünkben éreztünk. Legénykoromban is történtek érdekes dolgok Karácsonykor. A szerelmesek egymásnak ajándékot vettek, és mint angyalfiát, boldogan adták át egymásnak.
Sok esetben, Karácsonykor tartották az eljegyzést. Ezekrõl azonban, máskor szeretnék írni. Mégis, úgy gondolom, akkor éreztem magam legboldogabbnak, amikor kisgyermekeink gügyögve- selypítve beszéltek hozzánk, s a számukra sok újdonságnak számító játék felõl érdeklõdtek. Rég volt már az is. Most, már, mint felnõttekbõl álló család ünnepeljük a Karácsonyi Ünepeket. Ezúton is szeretnék a kedves olvasóknak, az Erdõvidék Szerkesztõségének Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet kívánni, tisztelettel:


Egyed Béla gépészmérnök
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 852. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.