Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.12.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 852. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.12.20. Közélet

Az élet nem reklám, a mesterség nem szégyen

A.E Az üveg olyan anyag, aminek szinte minden formájával találkozhatunk a hétköznapokban. Az elsõ üveget i.e 3.000 körül használták már, így kultúránkban már régóta jelen van, azonban az üvegfúvás, az üvegkészítés mesterségének, technikájának elsajátítása soha nem volt egyszerû dolog. A mai tömegtermelés korszakában, pedig igazi kuriózumnak számít egy-egy olyan kézmûves, aki élõben üveget hevít, csavar, fúj, alakít, absztrakt, vagy éppen nagyon is konkrét formákká. Ezt a folyamatot lehetett megcsodálni, nyomon követni, és kipróbálni múlt pénteken, a kolozsvári Szalma Zsolt üvegfúvó mester bemutatásában, a baróti Memento kocsmában. 

Egész napos kézmûves tevékenység várta pénteken azokat a személyeket, akik az üvegfúvás mellett, nemcsak az üveg megmunkálását, hanem annak festését is ki szerették volna pobálni. Este egy elõadásra is sor került, amelynek témája, az üveg, azon belül pedig az asztali üvegfúvás megismertetése volt a nagyközönséggel. “A tulajdonképpeni mûsort itt az üveg végzi, én csak forgatom.” - valott szerényen elõadása elején munkájáról Szalma Zsolt, aki az üvegfúvás rövid történeti áttekintése mellett, azüveg elõfordulási formáiról, típusairól, megmunkálhatóságáról, színezésérõl is beszélt, valamint bemutatta, milyen lépésekbõl tevõdik össze az üvegfúvás mûvészi megvalósítása. A mester közel 16 éve, hogy asztali üvegfúvással fogalkozik, jelenleg fõállásban egy kolozsvári fizikai kutatóintézetben dolgozik. Munkásságáról sajátos szemléletmódban beszélt, meglátása szerint, ma a kézmûvessség, a kétkezi munka egyre jobban háttérbe szorul, ma minden fiatal nyakkendõs, és egyetemet végzett szeretne lenni, és számítógép mellett akar dolgozni. “Ma nagyon nehéz megmaradni igazi kézmûvesnek, olyan idõszakot élünk, hogy aki nem szereti a szakmáját, az megbukik, itt éjjel-nappal dolgozni kell, de ezt örömmel kell csinálni” - fogalmazott.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 852. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.