Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.03.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 605. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.03.20. Közélet

A válasz jogán
 Kötelességemnek tartom, hogy az Erdõvidék hetilap 2009. február 27-i számában megjelent cinikus írásra kijelentsem, hogy a nagyajtai vezetékes víz hiánya nem a községi tanács szívtelenségébõl származik, hanem a szakszerûtlen tervezés, munkavégzés, természeti adottság következménye. Elõször is tudni kell, hogy Nagyajta község területén kevés vízforrás található, a talajvíz szintjét pedig Ajta – pataka és az Olt folyó vízszintje szabályozza. Mélyen vannak az aluviumok, rétegvizek, amelyek a kutakat táplálják. Csapadékszegény idõszakokban a kutak nagy része víz nélkül marad. Azok a kutak, amelyekbõl a megépített vízhálózat táplálkozna képesek lennének szárazság idején is biztosítani a vízmenyiséget.
És ez igaz. Maga a víztisztító berendezés is korunk egyik legmodernebb építménye, ami a 458/2002.07.08 és a 311/2004.06.28 számú törvények által megállapított minimális szeny-nyezettség – és minõségi követelményeknek megfelelõ szolgáltatást nyújthat. Az úgynevezett szépséghibát viszont, amiért a hálózat nem mûködik sokan nem ismerik, s az éppen a rendszer tervezésében és kivitelezésében keresendõ, ugyanis az elsõ megvalósíthatósági tanulmány a 2003-as év õszén készült el, és a projekt a Solel Boneh zsidóprogram által finanszíroztatott. A 2007 évben sor került a rendszer próbaüzemeltetésére, melyet követõen az év végén a rendszer le is állott, mert egy fontos alkatrész meghibásodott. Az 51/2006-os törvény értelmében az üzembe helyezés után szükség lett volna egy szakszerû vízszolgáltatóra, amely a számítógép által felügyelt rendszert mûködteti. Ez nem történt meg. Beigazolódott, hogy „ki minek nem mestere, az annak hóhéra”. A fenti évszámok pedig sok mindent megmagyaráznak, csak nem szabad elfelejteni azokat. Tény, hogy a víz nem folyik az utcai csapokon, de nem azért, mert az önkormányzat elzárta a fõcsapot és nem akarja megnyitni, hanem mert az alkatrészeket meg kell javíttatni és a szükséges, szakszerû vízszolgáltatót be kell állítani. Ennek érdekében az önkormányzat elõkészítette a megfelelõ dokumentációt. A kétségeskedõk irányában tisztelettel közlöm, hogy a célszerûségi tanulmányt és a feladatfüzetet bárki megtekintheti a polgármesteri hivatalban. A kifüggesztési határidõ letelte után következik a helyi tanács jóváhagyása, majd elektronikus licit által a szolgáltató megtalálása. A szolgáltatóval kötött szerzõdés után jelentkezhetnek majd azok a családok akik csatlakozni kívánnak a vízhálózatra. Minden bizonnyal ennek az eljárásnak az idõtartama a nyári hónapokig eltarthat, amennyiben az egymással konkurens cégek részérõl nem lesz fellebbezés. Azt is tudni kell, mert nem elhanyagolható kérdés, hogy a vízhálózat és tisztítóberendezés 989.270 euró leltári értéket hordoz és a leendõ szolgáltató köteles lesz járulékot fizetni a helyi tanácsnak. Az éves minimális járulék pedig a leltári érték és az amortizációs idõ aránya, mely maximálisan 48 év lehet. Nem olyan egyszerû dolog tehát megnyitni a fõcsapot, mint olvasói leveleket fogalmazgatni, bírálgatni ahelyett, hogy naponkénti találkozások alkalmával tudomást szereznénk a valóságos helyzetrõl. A magam részérõl mégis örvendek annak, hogy a kérdés felvetõdött, mert az én kutamban sincs víz s ilyen módon sokakat tájékoztathatok arról, hogy a jelenlegi önkormányzat képviselõi a község fejlesztésén munkálkodnak és nem henyélnek. Továbbá, ennek a kérdéskörnek kapcsán azt is közlöm, hogy a szennyvízcsatorna elkészítésére is a felmérések megtörténtek, a megvalósíthatósági tanulmány pedig rövidesen községi szinten is elkészül – Középajtát is beleértve – s reményünk van arra, hogy már a tavaszi kiírásra letehetjük a pályázatot.
Következésképpen a helyi tanács és a magam nyugodt lelkiismerettel elmondhatom a pesszimistáknak, hogy „van szívünk” és vizünk is lesz, de holnapra még nem ígérhetem meg, bármennyire szeretném én is.
Tisztelettel Bihari Edömér,
Nagyajta község polgármestere


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 605. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.