Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.12.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 851. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.12.13. Művelődés

A Kájoni Consort, mint: hagyaték, mûvészet, kultúra és életforma

A.E.A baróti református templomban, múlt szombaton tartott jubiláló ünnepségen, a fennállásának 25. évfordulóját ünneplõ Kájoni Consort Régizene Együttesrõl elhangzott, egy rendkívüli folytonosságot hordoz magában, mely által része a székely, a magyar és az egyetemes kultúrának. Az est házigazdája, Krizbai Imre ref. lelkipásztor így fogalmazott: Aki énekel, az összeköti a földet, a múlót az örökkévalósággal, ezt tettétek azok, akik kezdeményeztétek, akik énekeltetek, hangszereken játszottatok, és teszik ma azok, akik most énekelnek, hiszen éneketekkel összehajlik a föld az éggel, és Istennek ez a kedves. A Kájoni Consort Régizene Együttes mellett, az est folyamán koncertet adott még a Carmina Renascentia (Nagykároly), Elekes Emõke és Gyõrfi Erzsébet elõadómûvészek (Barozda erdélyi nép-és régizene együttes), a Gyöngyharmat Ifjúsági Régizene Együttese, a jubilálók elõadásához a végén csatlakoztak, és együtt zenéltek, énekeltek az egykori tagok is. A.E.A baróti református templomban, múlt szombaton tartott jubiláló ünnepségen, a fennállásának 25. évfordulóját ünneplõ Kájoni Consort Régizene Együttesrõl elhangzott, egy rendkívüli folytonosságot hordoz magában, mely által része a székely, a magyar és az egyetemes kultúrának. Az est házigazdája, Krizbai Imre ref. lelkipásztor így fogalmazott: Aki énekel, az összeköti a földet, a múlót az örökkévalósággal, ezt tettétek azok, akik kezdeményeztétek, akik énekeltetek, hangszereken játszottatok, és teszik ma azok, akik most énekelnek, hiszen éneketekkel összehajlik a föld az éggel, és Istennek ez a kedves. A Kájoni Consort Régizene Együttes mellett, az est folyamán koncertet adott még a Carmina Renascentia (Nagykároly), Elekes Emõke és Gyõrfi Erzsébet elõadómûvészek (Barozda erdélyi nép-és régizene együttes), a Gyöngyharmat Ifjúsági Régizene Együttese, a jubilálók elõadásához a végén csatlakoztak, és együtt zenéltek, énekeltek az egykori tagok is. 

Negyedévszázados kitartó, következetes, és pontos, de ugyanakkor odaadó munkának is köszönthetõ az, hogy az együttes ma itt van, és jórészt jelen vannak egykori tagjai is, bizonyítván, hogy a hosszú évek során együtt tudtak maradni, dacolni a nehézségekkel, és örülni a jónak. Összetartozásukat híven tükrözi, hogy az együttesben ma is létezik egy kemény mag, amelyre lehet bátran építeni a jövõt - mondta Hoffmann Edit, mûvelõdésszervezõ.
Gyulai-György Éva, a Kájoni Consort Régizene Együttes vezetõje, beszédében elsõként az együttes múltjából kiragadott néhány fontosabb emlékekrõl szólt, a zene közösség- és személyiségformáló szerepét emelve ki. Párhuzamot vont a múlt és a jelen kihívásai, értékei között, megállapítván, hogy még mindig a közös zenélés, az ének jelenti a világ, a mindennapok forgatagából való kimenekülést, és egyben az összetartó kapcsot is: “1988 decemberében, amikor Kós Katalin és Demeter János elindultak, és megkerestek bennünket, csak arra gondoltunk, hogy a közös muzsikálással legalább egy rövid ideig elfeledjük a kilátástalan jelenünket. Ma, 25 évvel késõbb, ismét azt érzem, hogy ebben a rohanó, internetes világban ismét jó elmenekülni, és lelkileg feltöltõdni”. A zenekar vezetõje úgy látja, a hûség, a kitartás, és a szeretet is nagy szerepet játszott, és játszik az állandóságban és abban, hogy ma itt felléphetnek, és ebben a Kájoni Consort követendõ példát mutat más énekkarok, együttesek számára is. Köszönetet mondott az egykori, mostani tagoknak, hogy lelkesedésük nem lankadt, és rendszeresen eljárnak próbákra, fellépésekre, elmondta, azt kívánja mindenkinek, hogy egyszer az életben tapasztalja meg, hogy milyen felemelõ érzés együtt lenni a harmónia világában.
Filip Ignác, a csíkszeredai Régizene Fesztivál igazgatója gratulált az együttesnek, és egyben reményét fejezte ki, hogy a Kájoni Consort továbbra sem adja fel küldetését az erdélyi régizene együttesek mozgalmában.
Hasonlóképpen vélekedett az együttes jövõjérõl Lázár-Kiss Barna polgármester is, aki 25 év munkáját, elért eredményeit méltatta az együttesnek, akik hosszú éveken keresztül hirdették a régizene szépségét, és vitték a szélrózsa minden irányába a város hírnevét, ismertették meg Erdõvidéket.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 851. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.