Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.12.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 851. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.12.13. Közélet

“Tél volt, hó esett, és jöttek az ünnepek...”

ALBERT EGON Így év vége felé valóságos ünnep dömping köszönt ránk, hiszen alig jár le a Mikulás, már érkezik a következõ ajándékozó nap, az Angyal. Az ünnepeket ki-ki a maga módján, a saját stílusában, és értékrendje szerint éli, vagy üli meg, a hagyomány és a kor divatja itt is egymást váltogatja, kinek a pap, és kinek a papné alapon. A végletek korát éljük, azt a világnézetet, amikor tulajdonképpen mindent maximalizálni akarunk, minden legyen a lehetõ legragyogóbb, a lecsillogóbb, a legszebb, a legjobb, a legügyesebb, mert a - legek érájában-, nincs helye a középszerûségnek.
Hogy milyenek vagyunk, vagy éppen mivé lettünk ebben a keresztény világban, leginkább ünnepeinken mutatkozik meg. Megtapasztalhatjuk, hogy mekkora a szakadék az igazi, az õszinte és a mesterkélt, a képmutató, az élettelen mûanyag “csoda” között. Múlt héten Mikulás volt, aztán volt belõle minden, a klasszikustól a hawai gatyáson át, egészen a 007-es ügynökig. Volt gazdag, napszemûveges, szoláriumos, vagy éppen csöves, ágról szakadt, gettós, repper, vagy punk, aminek csak az emberi fantázia és a hûlyeség szabhatott határt, még a vécé papírról is Mikulás vigyorgott vissza. Az egészben azonban nem ez volt a legfeltûnöbb, hanem, hogy akarva-akaratlan egyesek mibe hajszolják bele gyerekeiket. Igaz, saját csemetéjét mindenki úgy neveli ahogy akarja, de mégis, egészségez ez? Egészséges az, hogy a gyerek szinte megfullad a sok ajándéktól, hiszen annyi mindent kap, a beszélõ-pisilõ babától, a lézerfegyveren át, egészen a legújabb high-tech okos mobil- vagy táblagépig és egyéb elektromos kütyüjig. Egészséges az, hogy gyerekeinket valósággal belehajszoljuk a gyûjtés, az értelmetlen felhalmozás kényszerhelyzetébe? De valóban mitõl is Mikulás a Mikulás, vagy egyáltalán önmagunkon kívül ki szabhat határt annak, hogy szeretteinket mivel lepjük meg? Sokak számára még biztos viszszajönnek azok a képek, és meleg emlékek, amikor kisgyerekként várták az Angyalt vagy a Mikulást, amikor nem tucatnyi, hanem egy pucolt cipõ, s egy fenyõfaaljnyi ajándék elég volt a boldogsághoz. Tévedés ne essék, nem a fejlõdéssel, az igények növekedésével van a gond, hanem ezen dolgoknak a nyakatekertségével, azzal, hogy ünnepeinket menynyire kivetköztetjük önmagukból. Miért? Az ajándékozás valamikor nem is olyan régen még ünnep volt, családi, bensõséges és meghitt, nem agyonfényképezett, agyonreklámozott, tömeges valami, egy globalizált massza. Mert a mai kor “ünnepe” inkább hasonlít egy rabszolgavásárhoz, ahol egy-egy jó árun egymást licitáljuk túl, vagy a vöröslámpás negyedek hangulatához. De vajon a sok ránk aggatott emészthetetlen külsõség között maradt-e valami abból, ami igazán hús-vér, lélekkel dúsított és emberi érzelmekkel telített? Vagy lassan minden kezd feloldódni a divat, a Mikulás, Angyaljárás, Húsvét, észveszejtõ, beteges materialista forgatagában?
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 851. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.