Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.12.06.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 850. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.12.06. Közélet

Nosztalgiáztak a bányászok Köpecen

Sz.Réka A bányavállalat indításának 140. évfordulója alkalmából egy volt bányászokból álló kisebb csoport arra gondolt, hogy ne teljen el az évforduló anélkül, hogy ne emlékezzenek meg róla. Ezért szerveztek bányász napi mulatságot és bált András-nappal összekötve Köpecen, a bányavállalat egykori helyszínén.
A méltó ünneplés gondolata dicséretes, viszont valami mégis hiányzott, hiszen az elvárthoz képest gyenge volt az érdeklõdés a rendezvény iránt, mindössze nyolcvankét belépõ fogyott el. A kezdeményezõ csoport egyik tagja, Lõrincz Sándor köszöntötte a megjelenteket, elmondta, azzal a céllal szervezték az ünnepséget, hogy emlékezzenek a bánya indításának évfordulójára. Sajnos az a vállalat, mely annyi éven keresztül számos családnak a biztos megélhetést jelentette, ma már nem létezik. Elmondta, szomorúan veszik tudomásul, hogy saját gyerekeiknek, unokáiknak muszáj elvándorolniuk a vidékrõl a megélhetésért, hiányolni kell évekig a családapát vagy akár az édesanyát is. Régebb is voltak nehéz idõszakok, messzirõl, Magyarhermányból, Szárazajtáról is jártak dolgozni Köpecre gyalog, vagy az 1931-tõl 1940-ig tartó idõszak, mikor szünetelt a bánya mûködése, és a bányászok az alsórákosi kõbányánál dolgoztak, viszont a mai nehéz idõszak ezeket is felülmúlja. Felelevenítette a bányavállalat mûködésének pár dicsõ, és fájdalmas pillanatát, amikor bányásznapok alkalmával repülõgépbõl szórták a virágot a tömegre, és az egyik szornyû tragédiát, mikor 1951-ben a köpecbányai Géza bányába betört a víz, és hatan életüket vesztették. Köszöntötte a közönség soraiból a két legidõsebb nyugdíjas bányászt, a 92 éves Májgut Józsefet és a 86 éves id. Ilyés Pétert, valamint köszönetet mondott társainak, Smãntãna Titinek és Gheorþu Lászlónak, valamint mindenkinek, aki támogatta a rendezvényt jelenlétével, anyagi és erkölcsi segítségével. A köszöntõbeszéd után a résztvevõk elénekelték a bányászhimnuszt. A hajnalig tartó mulatság alatt lehetett flekkenezni, a talpalávalót a köpeci zenekar biztosította.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 850. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.