Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.12.06.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 850. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.12.06. Közélet

Visszatérõben a diktatúra Székelyföldön is?!

ALBERT EGON A Székelyek Nagy Menetelése óta sok víz lefolyt már helyi vizeinken, s ahogy teli-múlik az idõ, úgy válik egyre inkább érzékelhetõvé, hogy tulajdonképpen, jelen állás szerint, milyen hozadéka is volt annak, hogy akkor több mint 120 ezer ember kiállt jogaiért. Bár a román karhatalom az országos média jó hányadával minden követ megmozgatott azért, hogy az eseményt a lehetõ legjobban elbagatelizálja, lekicsinyítse, és román honfitársaink, de fõként a nyugat elõtt pitiáner kis ügyként tüntesse fel, ám a mostani történéseket nézve, úgy látszik, mégis felszínre törtek a román-magyar gyûlölet és egymásnak úszítás évtizedes sztereotípiái. Mindenütt hallani, hogy a Nagy Menetelés óta egymás kezébe adják a kilincset a vizsgáló bizottságok, ellenõrök a helyi magyar polgármesterek, magyar közintézmények, vagy a kis-és középvállalkozások, cégek ajtaján. A prfektúra sorozatosan, szinte hetente gyárt egy-egy felszólítást, egy feljelentést, vagy indít el peres ügyet a székelyzászló, vagy éppen a közintézményeinken lévõ magyar feliratokkal kapcsolatosan, s ez alól sem utcaneveink, sem pedig egykori nagyjaink emléke nem kivétel. Mindezt, azért, mert a helyi õshonos, nem román közösségek csupán jogaikat gyakorolják, egy olyan állam határain belül, amely demokratikusnak, és a kisebbségi jogok, a mulitkulturalitás tiszteletben tartójaként jellemzi magát Európa és a világ szemében. Nemrég a bölöni polgármester került összetûzésbe a rend õreivel, s bár még az ügy kivizsgálás alatt volt, a magyar elöljárót és társait azonnal indoklás nélkül lecsukták, mint köztörvényes bûnözõket, miközben az ügyben ugyanúgy érintett másik fél szabadlábon maradhatott. Miért?Pár napja a december 1-i román nemzeti ünnepen, a román szélsõségesek egy csoportja Székelyföld szívébe, Sepsiszentgyörgyre érkezett nagy dírrel-dúrral. “Ünnepelni” egy olyan városban, amelynek történelmi belvárosában szinte minden épülethez többszáz éves magyar verejték, magyar kéz tapad, és kijelentik: Székelyföld nem létezik! Mi ez, ha nem provokáció?! Miközben idegenek ordítoznak, és szintkokat szórnak az itt élõkre, aközben az ilyen megnyilvánulásokért tiltakozásként felvonuló maréknyi magyar vármegyés fiatalt, szinte gyerekeket (!) többszörös rendõri túlerõvel, gyakorlatilag feloszlatják, kettõt ki is emelnek közülük, mint közönséges huligánokat, megbilincselik, majd csendzavarásért megbüntetik. Közben a másik fél nyugodtan döngeti mellét, és felvonul zavartalanul.
De hol a kettõs mérce? Félelmetes hatalmi diktatúra van kibontakozóban, de nem csak Székelyföldön, nemrég a palagáz elleni tüntetést folytották szószoros értelemben - vérbe. Mi történik, lassan anarchiába fullad az ország?! Szó mi szó, az ilyen túlkapások, jogaink sárba tiprása láttán, a burkolt vagy nyílt nacionalista provokációra, sokaknak eszébe jut a marosvásárhelyi fekete március ...
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 850. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.