Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.12.06.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 850. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.12.06. Közélet

Nem a román nemzeti ünnep ellen vonultak

A.E.A múlt vasárnap a Sepsiszentgyörgyön megtartott december 1-i, román nemzeti ünnep alkalmával történt incidesnek sajnálatos módon erdõvidéki vonatkozása is volt. A helyszínre kivonuló, az itteni magyarságot egyértelmûen provokáló szándékkal fellépõ román szélsõséges csoportosulás, a Noua Dreaptã (ND) akcióját, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) sem nézte tétlenül. A tiltakozó akcióban erõdvidéki fiatalok is részt vettek, sõt, egyiküket, a bardoci F. Bálintot a rendõrség, minden ok nélkül õrizetbe vette.

Szerkesztõségünk az ott történtekrõl és a következményekrõl, a bibarcfalvi Bogyor Balázstól, a HVIM erdõvidéki alelnökétõl érdeklõdött. Az alelnök rögtön az elején sietett pontosítani, szeretné, ha tudnák az emberek, hogy a Hatvannégy Vármegyések nem a román nemzeti ünnep ellen vonultak ki tüntetni, hanem a provokáló Noua Dreaptã ellen, úgy véli, tûrhetetlen ez a megnyilvánulás részükrõl. A társuk elhurcolásával kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy a rendõrség ismét kettõs mércét alkalmazott: “Amíg az ND provokálhatott, megalázhatott - bármilyen fajta megszólítás nélkül-, addig minket, magyarokat lökdösve, rúgdosva toloncoltak a járdára. Nem beszélve az erõszakos fellépésükrõl, amikor erdõvidéki társunkat minden ok nélkül kirángatták a kezeink közül”. F Bálintot 700 lejre bírságolták csendzavarásért, majd szabadon engedték, ezzel kapcsolatosan Bogyor elmondta, bár több szervezet felajánlotta, hogy kifizeti a büntetést, õk nem fogadták el, fellebezni fognak, és bíróságra viszik az ügyet, a büntetést pedig nem fizetik ki.  <<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 850. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.