Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.11.22.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 848. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.11.22. Művelődés

A földre helyezett emléktábla, háttérben a Gaál Mózes Gimnázium Gyöngyharmat kórusa

Gaál Mózes öröksége kötelez, még a XXI. században is

A.E. Kedden délben leplezték le, Gaál Mózes szülõházának egykori helyén azt, a baróti Szabó Imre és Kakas Attila kõfaragók által készített emlékplakettet, amelyet az író, pedagógus, lapszerkesztõ születésének 150. évfordulója alkalmából állíttattak, többek között a Gaál Mózes iskola tanárai és diákjai. Ezt követõen este Erdõvidék Múzeumában kiállítás megnyítóra került sor Gaál Mózes élete és munkássága címmel.

“Városunk egyik jelentõs személyének állítunk emléket azzal, hogy itt, ma, a XXI. Közmûvelõdési Napok alkalmával emlékezünk, ünnepelünk, és rendhagyó módon emléktáblát avatunk.” - fogalmazott Demeter László, a Gaál Mózes Közmûvelõdési Egyesület elnöke. Barót város számos szellemi nagyság szülõhelye, akikre méltán büszkék lehetünk, itt született Baróti Szabó Dávid költõ, nyelvújító, Baróti Lajos neves futballedzõ, Fehér Dávid híres orvos, Bodosi Dániel jeles festõmûvész, Fábián László lapszerkesztõ, országgyûlési képviselõ, Keserû Mózes püspök, Beke Antal egyháztörténész, Beke József 48-as ezredes és még sokan mások. Mind olyan személyiségek, akik jelentõset alkottak szakterületükön, és vitték Barót hírnevét a nagyvilágba. “Fontos a mai nemzedék számára, hogy õrizzük azt a baróti, erdõvidéki székely-magyar szellemiséget, mely az említett neves személyeket is vezérelte munkájukban, erõt merítve példájukból, tovább vihetjük ezt a nagyszerû örökséget.” - mondta beszédében Lázár-Kiss Barna polgármester, aki reményét fejezte ki, hogy ez a plakett újabb kegyelethelye lesz a városnak. Zajzon Csaba, a Gaál Mózes Gimnázium igazgatója, a jeles elõd, tanító munkáját emelte ki az ifjú nemzedékek számára, akinek pedagógiai szemlélete, világnézete ma is példaértékû. Az ünnepségen Gaál Mózes éltpályáját Szõcs Ildikó magyar szakos tanár ismertette, az iskola diákjai által elõadott mûsorban felléptek, Szabó Tamara, Józsa Noémi, Keresztes Kinga, Józsa Sándor, Ágoston Gergely, Boda Szintia, Kovács Kincsõ, Kolumbán Orsolya. A Gaál Mózes éltmûvébõl összeválogatott kiállítást Tatár Zsuzsanna ny. magyar tanár nyitotta meg, hansúlyozva “Mózsi-bácsi” egyik gondolatát: a mûvészi szó erejével vagy éppen pedagógiai elmélkedésekkel figyelmeztettek, óvtak nagyjaink, és terelték a figyelmet a jövõ nemzedékére. Mert a nemes és önképzõ munkával, az egymással barátként versengõ ifjúság az a fundamentum, melyre egy nemzet jövendõjét fel lehet építeni. A kiállítás végén Gaál Mózes nyomdokain címmel Kolumbán Ildikó és Bitai Andrea tartott vetített képes élménybeszámolót.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 848. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.